MANJE NIJE IN

IPHONE MINI: Može li to biti novi iPhone SE?

Autor Ivan Vukić

Apple je nedavno iz četvorke novih pametnih telefona s brojem 14 izostavio Mini model

Izvor: Apple

Apple je prvu generaciju iPhonea SE lansirao u 2016. godini. Tijekom predstavljanja je izvršni direktor Applea Greg Joswiak izjavio da je “Apple prodao više od 30 milijuna 4-inčnih iPhonea u 2015.” objašnjavajući da neki potrošači još uvijek preferiraju kompaktne telefone.

Dizajn prve SE generacije bio je poput iPhonea 5S lansiranog 2013., ali s najnovijim dostupnim čipsetom (A9 – isti kao u seriji 6S lansiranoj 2015.) i s nekoliko poboljšanja specifikacija. U međuvremenu, došlo je do promjene u faktoru oblika za Apple od lansiranja iPhonea 6 2014., koji je imao veći zaslon od 4,7 inča.

Apple iPhone SE (2016)
Izvor: Shutterstock

Stoga je Apple mogao upotrijebiti stariji faktor forme dovodeći ga u niži cjenovni razred – za 399 američkih dolara, čime se dobro razlikovao od svoje skuplje linije. Potrošači koji su htjeli ući u Appleov ekosustav po nižoj cijeni rado su napravili kompromis s manjim zaslonom, piše Varun Mishra na Counterpointovom blogu.

Sličan trend uslijedio je pri lansiranju iPhonea SE 2 2020. godine. Tada je iPhone SE 2 došao sa sličnim dizajnom kao i iPhone 8 (lansiran tri godine prije, 2017.). Opet, s iPhoneom X i XR došlo je do promjene u dizajnu iPhonea, a faktor forme iPhonea 8 postao je "star". SE 2 je također sadržavao najnoviji dostupni čipset koji je bio A13 Bionic.

Međutim, SE 2 nije bio samo manji iPhone. Budući da se Apple fokusirao na poslovni model koji se temelji na uslugama, iPhone SE je omogućio pristupačnu ulaznu točku u Appleov ekosustav, a A13 je mogao pružiti najbolje iskustvo u klasi za sve Appleove usluge svojim potrošačima.

Pomogao je u dovođenju novih korisnika u iPhone bazu. Također su ga favorizirali mnogi korporativni kupci koji su tražili nižu cijenu i stoga niži rizik platforme za pokretanje poslovnih aplikacija.

Apple iPhone SE 2022
Izvor: Apple

Apple je SE ponovno osvježio ove 2022. godine donoseći 5G srednjem segmentu Appleovog portfelja. Također je sadržavao A15 bionic čipset. SE 2022 imao je dobre rezultate na nekim tržištima poput Japana i SAD-a. Međutim, nije bio uspješan kao SE 2.

Faktor forme SE 3 sada izgleda zastarjelo i potrebna mu je nadogradnja. Posljednjih nekoliko godina potrošači također preferiraju pametne telefone s većim zaslonom. S obzirom na trend, Apple je zapravo lansirao iPhone 14 Plus s većim zaslonom.

Izvor: Counterpoint

U 2016. godini prosječna dijagonala zaslona pametnih telefona bila je 5,1 inča. Tada je lansirana prva generacija SE-a sa zaslonom od 4 inča. Međutim, prosječna veličina zaslona pametnih telefona prodanih 2020. bila je 6,2 inča, a 2021. 6,4 inča. SE druge i treće generacije imali su zaslon od 4,7 inča. Jaz između prosječne veličine zaslona i veličine zaslona SE-a se povećava. Stoga se već očekivao veći SE zaslon. Tu je iPhone mini, sa zaslonom od 5,4 inča, mogao uskočiti.

Apple je lansirao “mini” seriju s iPhoneom 12 i osvježio je u seriji iPhone 13. Međutim, u pogledu prodaje, njegova izvedba bila je nezadovoljavajuća. Od lansiranja, do drugog tromjesečja 2022., iPhone 12 mini pridonio je s manje od 10% prodaje serije 12, a iPhone 13 mini doprinio je s manje od 5% prodaje serije iPhone 13. Kao rezultat toga, mini-serija je prekinuta s lansiranjem iPhonea 14. Vjerojatno je jedan od glavnih razloga za ovu lošu izvedbu bio manji zaslon po premium cijeni od 699 USD.

Apple iPhone 13 mini
Izvor: Shutterstock

Međutim, kada bi Apple ponudio 'mini' faktor forme po nižoj cijeni od oko 429 USD u osvježenom SE modelu, piše Varun Mishra, to bi značajno promijenilo ponudu vrijednosti. S uspjehom SE uređaja starije generacije vidjeli smo da su potrošači spremni prihvatiti neke kompromise manjih zaslona u zamjenu za sveukupno Appleovo iskustvo.

Stoga bi ponovno uvođenje Minija u novi SE imalo smisla. To bi također omogućilo Appleu da amortizira troškove razvoja povezane s faktorom mini forme kao što su alati i druge mehaničke komponente.

Apple iPhone SE (2022)
Izvor: Apple

Jedna od razlikovnih značajki SE-a bila je uključivanje najnovijeg dostupnog čipseta, ali u starijem obliku. Međutim, sa serijom 14 Apple je promijenio svoju strategiju tako da samo Pro modeli dobivaju najnoviji A16 Bionic čip. Iako su cijene u USD ostale iste, sada postoji veći jaz između Pro i non-Pro modela u pogledu specifikacija.

Novi SE, koji će vjerojatno biti predstavljen tek 2024. (pod pretpostavkom dvogodišnjeg ciklusa osvježavanja modela SE), zajedno s većim zaslonom, vjerojatno će imati najnoviji dostupni čip u "ne-Pro" modelima iPhonea.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI