NOVA VRSTA UREĐAJA

KOŠTAT ĆE 3999 EURA: Asus u Berlinu predstavio zanimljivu inovaciju

Autor Krunoslav Ćosić

Asus Zenbook 17 Fold OLED bit će dostupan u Hrvatskoj tijekom posljednjeg kvartala

Izvor: Krunoslav Ćosić

Uz 17,3-inčni OLED ekran koji se savija u sredini dolazi i bežična tipkovnica uz koju se Asusov Zenbook transformira u prijenosno računalo, desktop računalo, e-reader (e-čitač) i tablet. Ugrađena su i četiri Harman Kardon zvučnika, 12. generacija Intel Core i7 procesora. Imat će 16 GB radne i 1 TB interne memorije.

Asus Zenbook 17 Fold OLED, IFA 2022 Berlin
Izvor: Youtube

Prvi u svijetu 17-inčni sklopivi OLED laptop sa 60 Hz osvježavanja slike koristi i magnetsku bežičnu tipkovnicu debljine 19,05 mm koja omogućuje ugodno tipkanje te ekran iznad nje dijagonale 12,5 inča u omjeru 3:2. Na savitljivom 2,5K ekranu omjera 4:3 mogu se koristiti različiti načini rada, uz dijeljenje ekrana na dva i tri dijela.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Ugrađena 75 Wh baterija omogućuje više od 9 sati rada uz podržano brzo punjenje pa će se za 30 minuta punjenja omogućiti četiri sata rada Asusovog uređaja čija će cijena biti 3999 eura. Asus jamči minimalno 30.000 otvaranja i zatvaranja, što će biti dovoljno za najmanje nekoliko godina rada.

Za razliku od savitljivih ekrana u pametnim telefonima, koji jamče do 200.000 otvaranja, prijenosna računala ipak ne otvaramo i zatvaramo toliko često tijekom dana.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Na modelu Asus Zenbook 17 Fold OLED predstavljenom tijekom IFA sajma u Berlinu bit će moguće i ugodno igranje zahvaljujući Intel Iris X grafiki, a kućište mase 1,5 kilograma (s tipkovnicom oko 2 kg) podnosi i teže uvjete rada. U kućištu se nalazi i kamera od 5 megapiksela, smještena na vrhu.

Zenbook 17 Fold OLED dolazi s ErgoSense Bluetooth tipkovnicom pune veličine i dodirnom podlogom koja znatno povećava njegovu svestranost, omogućujući korištenje u načinu rada stolnog računala, prijenosnog računala (s Bluetooth tipkovnicom), prijenosnog načina rada (s virtualnom tipkovnicom), načina rada tableta, načina čitanja ili proširenog način rada.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Izvor: Krunoslav Ćosić

U svakom načinu rada alati za upravljanje prozorima jednostavni za korištenje — kao što je Mode Switcher — u aplikaciji ScreenXpert 3 omogućuju višestruke konfiguracije podijeljenog zaslona i fleksibilne rasporede aplikacija za poboljšanu produktivnost.

Ugrađena su dva USB-C Thunderbolt 4 priključka koji su do 8x brži od USB 3.2 Gen 1, s podrškom za brzo punjenje ili povezivanje vanjskih zaslona. Također se isporučuje USB-C na USB Type-A adapter.