SAVITLJIVI EKRAN

LENOVO U BERLINU: Ovo je tablet, desktop računalo, laptop

Autor Krunoslav Ćosić

Počinje novi trend kojeg će slijediti mnogi - veliki sklopivi uređaji su već tu

Izvor: Krunoslav Ćosić

Lenovo ThinkPad X1 Fold je veliki tablet od 16,3 inča, a glavna stvar kod uređaja predstavljenog u Berlinu tijekom IFA sajma je savitljivost ekrana i sklopivost kućišta. Dakle, nakon višegodišnjeg trenda pretvaranja pametnih telefona u tablete dijagonale do 8 inča sada se u igru uključila i IT industrija. I napravila iskorak više, uvjerili smo se u Berlinu tijekom ekskluzivne prezentacije u vrijeme IFA sajma.

Iz velikog tableta Lenovo ThinkPad X1 Fold transformira se u tren oka u potpuno drugi, funkcionalni uređaj - u prijenosno računalo. Preklopimo li tablet na pola dobit ćemo uređaj koji funkcionalnošću ne zaostaje za prijenosnim računalima.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Jasno, navikli smo na prijenosnicima imati fizičku tipkovnicu, a ona se jednostavno doda na donji dio ekrana koji ima omjer 4:3. Prijenosna tipkovnica se preko magneta spaja na veliki tablet i tu će čvrsto biti priljubljena. Komunikacija se između tableta i tipkovnice odvija bežično, putem Bluetootha. Na boku se nalaui i olovka s kojom je moguće pisati po ekranu, a također će se i olovka spojiti preko magneta s kućištem tableta.

U pakiranju dolazi i praktični držač za veliki tablet-ekran te se može modificirati položaj tableta, ovisno kojoj svrsi služi - za rad poput ovog našeg kada nastaje tekst, za gledanje filmova, za igranje itd. Svijet računala je dobio multifunkcionalan uređaj koji se nakon nekoliko sekundi, poput transformera, spaja u kompaktnu cjelinu. Preklopimo li tablet te tipkovnicu smjestimo unutar kućišta koje drži tablet dobit ćemo jednostavniji način nošenja.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Lenovo je u ThinkPad X1 Fold ugradio maksimalnih 32 GB radne LPDDR5 memorije, SSD je do 1 TB kapaciteta, operativni sustav je Windows 11 Pro dok je ugrađeni procesor Intel vPro 12. generacije U9 i5 odnosno i7 u jačoj izvedbi. Za grafiku se brine Intel Iris X.

U kućište su ugrađena tri zvučnika, kamera od 5 megapiksela ima dodatni IR senzor, a baterija je kapaciteta 48 Whr, uz 65-vatni punjač. Vratimo se još malo na ekran u OLED tehnologiji, rezolucija mu je 2024 x 2560 piksela, ima 600 dd osvjetljenja uz HDR način rada odnosno 400 kandela pri SDR-u.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Novinari Smartlifea su u Berlinu isprobali novi Lenovo uređaj
Izvor: Krunoslav Ćosić

Na Lenovo ThinkPad X1 Fold su ugrađena dva Intel Thunderbolt 4 te jedan USB-C 3.2 Gen 2 konektora i to je to. Sasvim dovoljno za uređaj debljine od samo 8,6 mm kad je rasklopljen odnosno 17,4 mm kad je preklopljen. Ukupna masa tableta s tipkovnicom je 1,9 kilograma dok je bez tipkovnice masa 1,28 kg. Početna cijena za Lenovo ThinkPad X1 Fold s Windows 11 je 2499 američkih dolara, a u prodaji se očekuje u studenom 2022.

Lenovo ThinkPad X1 Fold, IFA 2022 Berlin
Izvor: Youtube

Funkcionalnost ovakvog uređaja predstavlja izazov jer je samo maštu granica za mogućnosti koje će moći ponuditi, uz mogućnost rada preko cijelog ekrana odnosno ekran se može podijeliti u dvije zone te tako dobiti dvije radne površine. Preklopi li se dobit ćemo funkcionalnost laptopa s 12-inčnim ekranom tako da se transformacija događa prema potrebama korisnika. Tipkovnica sadrži i dodirni čitač otiska prsta.

Lenovo je u Berlinu pokazao još nekoliko novih uređaja: tablete Lenovo Tab P11 i Lenovo Tab P11 Pro, zatim Lenovovo prvo 16-inčno Chromebook računalo (Lenovo IdeaPad 5i Chromebook), Lenovo Glasses T1 naočale za gaming i gledanje filmova preko streaminga te laptop Lenovo ThinkBook 16p Gen 3.

Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI