STIŽE REVOLUCIJA

SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA: Stiže kamera od 200 megapiksela

Autor Krunoslav Ćosić

Novi model sa zanimljivim inovacijama očekujemo tek u siječnju ili veljači 2023.

Samsung Galaxy S22 Ultra
Izvor: Samsung

Samsungov fokus trenutno je na Galaxy Z Flip4 i Galaxy Z Fold4 modelima sa savitljivim ekranima, ali samo u prodajnom pogledu. Tamo negdje već se radi na novoj Galaxy S23 seriji, a posebno na S23 Ultra modelu.

Nakon što su u Galaxy S20 Ultra, S21 Ultra i S22 Ultra ugradili foto senzor od 108 megapiksela, čemu smo se jako divili, vrijeme je za novu zvijezdu. Senzor od 200 megapiksela već se ugrađuje u Moto Edge 30 Ultra.

Motorola je nedavno predstavila taj smartphone koji koristi Samsungov 200-megapikselni senzor pod nazivom HP1. Za očekivati je da će i Xiaomi 12T Pro u globalnoj verziji imati Samsung HP1 senzor od 200 megapiksela.

Galaxy S23 Ultra imat će unutar ekrana Qualcommov 3D Sonic Max senzor za skeniranje otiska prsta. Tehnologija je već ugrađena u iQOO 9 Pro i Vivo X80 Pro, a nudi veliki senzor za skeniranje ispod zaslona, što će obradovati sve koji svakodnevno na svojem ekranu pogađaju taj senzor. Znamo da je malen i da bi veća površina bila praktičnija, naročito na jakom svjetlu. Istovremeno će se moći skenirati dva otiska prsta, što će povećati razinu sigurnosti.

iQOO 9 Pro
Izvor: iQOO

Novi senzor je i među najbržima na tržištu što se tiče otključavanja pametnih telefona, ali za sada nije poznato hoće li se 3D Sonic Max ugrađivati i u Samsung Galaxy S23 i Samsung Galaxy S23+. Ono što je sigurno - foto senzor HP1 neće se ugrađivati u ova dva modela. 

Vivo X80 Pro
Izvor: Vivo

Vivo X80 Pro
Izvor: Vivo

Ostaje za vidjeti hoće li S23 Ultra dobiti UFS 4.0 memoriju koja će biti dvostruko brža od aktualne UFS 3.1, ali i energetski učinkovitija. Priča se i o bateriji s većom gustoćom elektrolita, što automobilska industrija primjenjuje već nekoliko te u istom prostoru kućišta baterije smješta puno veći kapacitet baterije.