ČEKAMO IH SVI

NOVI IPHONE 14 STIŽE 7. RUJNA: Brži čip, nadogradnja kamere

Autor Davor Dakić

U prodaji će se nova iPhone serija pojaviti do kraja rujna 2022.

Izvor: Pixabay

Apple namjerava događaj lansiranja održati početkom rujna, kao što je uobičajeno. 7. rujna će se predstaviti serija iPhone 14, piše Bloomberg.

Tehnološki div sa sjedištem u Cupertinu u Kaliforniji obično najavljuje i druge proizvode uz iPhone, uključujući najnovije Apple satove. Novi iPhone se u trgovinama pojavljuje otprilike tjedan i pol nakon što je predstavljen, a očekuje se da će se Apple držati tog obrasca i ove godine. Zaposlenicima maloprodajnih trgovina rečeno je da se pripreme za veliko izdanje novog proizvoda za 16. rujna.

Standardni iPhone 14 izgledat će slično iPhoneu 13. Eliminirat će 5,4-inčnu "mini" verziju i dodati model sa 6,7-inčnim zaslonom. To će značiti prvi put da Apple lansira iPhone koji nije Pro sa zaslonom te veličine.

Apple iPhone 13 Pro Max
Izvor: nyc russ / Alamy / Alamy / Profimedia

Veće promjene dobit će iPhone 14 Pro linija - zamijenit će urez prednje kamere s rupom u obliku tablete za Face ID senzore. Korisnici će time dobiti nešto više prostora na zaslonu. Brži čip će doći na iPhone 14 Pro dok će Apple zadržati A15 čip iz iPhonea 13 u regularnim modelima iPhonea 14.

Najznačajnije promjene iPhonea 14 Pro odnosit će se na sustav kamera koji će se potrošačima činiti malo većim. Pro modeli dobit će širokokutnu kameru od 48 megapiksela uz ultraširoke i telefoto senzore od 12 megapiksela. Planiraju poboljšati snimanje videa i trajanje baterije.

Predstavit će i druge uređaje

Uz novi iPhone Apple će u jesen donijeti više novih Mac računala, jeftinije i skuplje iPade te tri modela Apple Watcha iz serije 8 koja će dobiti značajke za zdravlje žena i senzor tjelesne temperature.

Tvrtka je svoj posljednji događaj održala u lipnju kako bi najavila svoj sljedeći set ažuriranja softvera – iOS 16, iPadOS 16, watchOS 9 i macOS Ventura.

Apple predstavlja svoj flagship u nesigurno vrijeme za industriju. Prodaja pametnih telefona počela je slabiti jer potrošače muči inflacija i nestabilno gospodarstvo. U svijetu je u drugom tromjesečju 2022. isporučeno 9 posto manje pametnih telefona nego u godini prije.

Ipak, Apple stoji bolje od svojih konkurenata: iPhone se dobro prodavao u prošlom kvartalu, a tvrtka je signalizirala dobavljačima da ne predviđa pad potražnje. Prema podacima kojima raspolaže Bloomberg, iPhone je činio 52,5 posto od ukupne prodaje Appleovih uređaja u 2021. Servisi su imali udio 18,7 posto, prenosivi i kućni uređaji 10,5 posto dok 18,3 posto otpada na sve druge uređaje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI