NOVA PRAVILA

SNIMATE LI NA KONCERTIMA? To više nećete moći, kaže Bob Dylan

Autor Krunoslav Ćosić

Dylan ne želi da ga publika neovlašteno snima tijekom koncerata

Izvor: Dafydd Owen / Avalon / Profimedia

Posjetitelji koncerata Boba Dylana, 81-jednogodišnjeg američkog pjevača i prvog glazbenika koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a čije je pravo ime Robert Allen Zimmerman, u Velikoj Britaniji neće moći ući u koncertne dvorane i snimati sa svojim pametnim telefonima.

Legendarni glazbenik želi gledati u publiku, a ne u stražnju stranu pametnih telefona odnosno u ekrane dok obožavatelji snimaju selfie. Osvjetljenje ekrana i LED bljeskalice smetaju izvođačima i u izvođenju njihovog performansa na pozornici, nisu to samo hirovi pjevača ili zabrana snimanja.

Izvor: LE SAUX LIONEL / Sipa Press / Profimedia

Postoje izvođači koji ne žele da se snimke njihovih nastupa pojavljuju na YouTubeu. Drugi izvođači mole publiku da telefone i kamere ne koriste sve do posljednjeg bisa kada ih čak i otvoreno pozivaju na snimanje. Jednostavno, izvođači žele imati emocionalni kontakt sa svojom publikom.

Bob Dylan nije jedini niti prvi glazbenik koji telefone smatra nepoželjnima na koncertima. U „Team No-Phone“ su Guns N’ Roses, Madonna, Kate Bush, Alicia Keys te mnogi drugi. Dave Chappelle, američki stand-up komičar i glumac nedavno je rekao publici "Svima vam je potreban odmor od tog sranja".

Izvor: Overyondr

Svi posjetitelji britanskih koncerata Boba Dylana će svoje telefone morati staviti u Yondr futrolu. Telefoni svih posjetitelja bit će blokirani na ulazu u koncertne dvorane posebnom futrolom koja na neki način razdvaja telefone od umjetnika, edukatora i organizacije događaja.

Nakon što se telefon stavi u Yondr futrolu futrola se zaključava, a pri izlasku iz dvorane osoblje će futrolu otključati i tako omogućiti ponovno korištenje telefona. Dakle, telefon je cijelo vrijeme uz njegovog vlasnika, ne oduzima mu se (kao što smo doživjeli na posljednjoj premijeri filma James Bond u Zagrebu). Sistem otključavanja Yondr torbice za mobitel je sličan onome u trgovinama kada se nakon kupnje garderobe i raznih uređaja s njih skida zaštita od krađe.

Izvor: Overyondr

Izvor: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Izvor: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Izvor: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI