LAPTOP, MOBITEL

HUAWEIJEVA STRATEGIJA ZA 2022: Nastavljaju s novim uređajima

Autor Smartlife

U 2022. godini primjetan je Huaweijev IT smjer, ali ne odustaju niti od pametnih telefona

Izvor: Marko Čavić

U veljači ove godine Huawei je u Barceloni predstavio veći portfolio novih uređaja, uz naglasak na IT uređajima poput radnih stanica, prijenosnih računala pa i printera. U Turskoj su predstavili sedam novih uređaja, a među njima su i IT i različiti mobilni uređaji.

Predstavljeni su novi Huaweijevi uređaji iz svih kategorija - dva nova Y telefona, Mate Xs 2 sa savitljivim ekranom, bežične Bluetooth slušalice, prvi tablet sa E-Ink ekranom s olovkom i dva laptop računala.

Huawei se, uz sankcije američke vlade, u novije vrijeme suočava i zbog ratnog sukoba u Ukrajini, ali i koronom koja i dalje predstavlja probleme u transportnim lancima te proizvodnji čipova. Kompanija nije odustala niti razmišlja o odustajanju od pametnih telefona i ulaganja u bilo što novo.

Prema riječima Dereka Yua, jednog od direktora kompanije za ovaj dio svijeta i Europe, Huawei je najviše rastao u segmentima eksternih ekrana, pametnih ploča i monitora (194%), u tablet segmentu (50%), u grupi pametnih gadgeta koji se nose i satova (42%), u domeni bežičnih slušalica (35%) i u PC segmentu (3 posto).

- Smartfon ostaje naš primarni cilj, naše tržište se oporavlja i ljudi sve bolje reagiraju na Huaweijeve uređaje, a upravo je nova 9, a posebno su nova 9 SE i telefon nova 8i dokaz toga. Što se tiče naše filozofije - nikad nećemo prestati proizvoditi telefone, ali i da inoviramo, izjavio je u Istanbulu Derek Yu.

Izvor: Marko Čavić

Prema obrađenim podacima za 2021. godinu Huawei Consumer Business ostao je na zdravom putu s 38 milijardi dolara prihoda, od čega je znatan dio uložen u istraživanje i razvoj, kao i uvijek do sada.

Kompanija je redefinirala poslovanje opredjeljujući se za nov nastup na tržištu kojim će pokušati ponuditi uređaj za svakog korisnika i to u šest kategorija, koje su dalje podijeljene na svoje potkategorije. Ovih šest kategorija CBG (Consumer Business Group) za 2022. su:

• Smartfon inovacije
• Proizvodi koji nisu pametni telefoni
• HMS i HarmonyOS ekosustav
• Rješenja za automobile
• Smart home rešenja
• Povećanje učinka u okviru B2B segmentu

U skladu s tim Huawei će do kraja godine predstaviti nove uređaje među kojima su zastupljene sve kategorije, a po unaprijed utvrđenom planu tijekom srpnja će predstaviti novi tablet, nove slušalice i PC. U rujnu predstavljaju novi smartfon, a do kraja godine još po jedan telefon i sat.

Prosinac 2022. će biti posebno zanimljiv jer ćemo tijekom tog perioda upoznati još četiri Huaweijeva uređaja - još jedan telefon, računalo, sat i slušalice. Više ne surađuju s Leica brandom, nakon više godina, što im je pomoglo u profiliranju Huaweija kao dobrog smartphone brenda s jakim foto mogućnostima.

Huawei Mate Xs 2

Kažu da je to Huaweijev najlakši i najravniji sklopivi pametni telefon. Kada se rasklopi, 120-hercni zaslon Mate Xs 2 od 7,8 inča postaje ravan i gladak kao zrcalo. Opremljen je značajkama kao što je True-Chroma kamera od 50 MP koja podržava Huawei XD Optics tehnologiju. Huawei Mate Xs 2 opremljen je baterijom od 4600 mAh i 66 W Huawei SuperCharge značajkom za ultra-brzo punjenje u pokretu. I dok je prethodnik koštao papreno, novi Huawei Mate Xs 2 ima cijenu od „samo“ 1999 eura.

Huawei nova Y70 i nova Y90

Novi pametni telefoni srednjeg cjenovnog ranga naglasak imaju na snažnoj bateriji od 6000 mAh koja u modelu Huawei nova Y70 zahtijeva punjenje samo dva puta tjedno dok se nova Y90 puni do 50% za samo 30 minuta zahvaljujući Huawei SuperCharge tehnologiji punjenja od 40 W. Oba uređaja imaju velike ekran - nova Y90 donosi 6,7“ Huawei Edgeless FullView zaslon i ultra uski okvir dok nova Y70 dolazi sa 6,75 inča. Cijena za nova Y70 je 199 eura dok nova Y90 košta 269 eura.

Izvor: Huawei

Huawei MateBook D 16 & 16s

Prijenosna računala sa zaslonom od 16 inča redefiniraju tradicionalne laptope od 15,6 inča i donose najbolje specifikacije potrebne za rad, učenje i igru. Namijenjeni su korisnicima koji rade od kuće, ali im nedostaje tradicionalni uredski PC set-up s velikim monitorom.

MateBook liniju pokreće procesor Intel Core H-serije 12. generacije s TDP-om do 40 W, dvokanalnom RAM-om te brzim SSD-om. MateBook D 16 košta 899 eura, a MateBook D 16s ima cijenu od 1699 eura.

Izvor: Huawei

Huawei MatePad Paper

Ovaj je model Huawei već predstavio u Barceloni, netom prije početka Mobile World Congressa krajem veljače na kojem smo bili uživo. MatePad Paper s cijenom od 499 eura ističe se svojom tankom siluetom i malom masom od približno 360 g, stavljajući opcije kvalitetnog čitanja i pisanja svojim korisnicima na dlan. Dolazi opremljen s 10,3-inčnim FullView zaslonom. To je prvi model E Ink zaslona koji dobiva certifikat TÜV Rheinland Paper Like Display. Koristi se u kombinaciji s olovkom.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Huawei Freebuds Pro 2

Nove slušalice koriste Dual Sound System za kvalitetniji zvuk. Usvajanjem i integracijom dva digitalno-analogna pretvarača (DAC) čipa i quad-magneta dinamičkog drivera s naprednom digitalnom tehnologijom skretnice frekvencije uređaju se omogućava razlikovanje visoke i niske frekvencije.

Izvor: Huawei

Opremljene su Triple MIC ANC TWS sustavom koji pruža 15% manje buke u usporedbi s prethodnim modelom dok u određenim scenarijima postižu maksimalnu upotrebu aktivnog poništavanja buke od 47 dB. FreeBuds Pro 2 su opremljene s tri dinamička algoritma za optimizaciju slušanja zvuka koji mogu detektirati promjene u glasnoći, razlike u strukturi ušnog kanala i promjene u statusu nošenja u stvarnom vremenu. Nove slušalice koštaju 199 eura.