PROMJENA PLANA

NAKON DVIJE GODINE: Facebook odustaje od pametnog sata

Autor Ivan Vukić

Sat je trebao stići na tržište u 2023. godini

Izvor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Prototip je razvijao Metin odjel Reality Labs, a karakteristika Facebookovog pametnog sata su dvije kamere. Jedna je kamera od 5 megapiksela smještena ispod ekrana dok se druga od 12 megapiksela nalazi na stražnjoj strani, uz zapešće korisnika.

Meta odnosno Facebook napušta razvoj sata s promjenjivim izgledima sata (watch face), iako su na njemu radili dvije godine. Cijena sata, koji je na tržište trebao stići u proljeće 2023. godine planirana je oko 350 eura.

Postav s dvije kamere trebala je biti ključna razlika u odnosu na konkurentske pametne satove kao što je Apple Watch. Kodnog naziva Milan, uređaj je također sadržavao standardne značajke pametnog sata uključujući slanje poruka, reprodukciju glazbe, praćenje aktivnosti i praćenje otkucaja srca.

Bloomberg je izvijestio kako se očekuje da će uređaj koji je sada u kutiji biti pušten u prodaju do proljeća 2023. po cijeni od oko 349 dolara.

AR i metaverzum

Meta, međutim, još uvijek aktivno radi na drugim uređajima za zapešće, prenosi Mobile World Live. U ožujku 2021. Facebook je na blogu otkrio cilj da razvije nosivi uređaj za ručni zglob proširene stvarnosti (AR) dizajniran kao sučelje s virtualnim okruženjima koristeći naredbe iz živčanih signala korisnika.

Izvor: Youtube

Tehnološki div je također prethodno istražio mogućnost ugradnje pametnih satova u metaverzum. Senzori unutar nosivih uređaja za zapešće imaju potencijal da korisnici kontroliraju svoje digitalne avatare i komuniciraju s virtualnim okruženjima gledanim kroz AR naočale.

Smanjenje troškova u cijeloj Meti vjerojatno je utjecalo na odluku tvrtke da obustavi projekt Milan. U travnju su čelnici tvrtke Meta najavili smanjenje troškova tvrtke za 3 milijarde dolara u 2022. nakon općeg pada poslovanja.