BRZI HARDVER

NOVI APPLE ČIP, NOVA DVA APPLE UREĐAJA: Sve je brže nego prije

Autor Krunoslav Ćosić

Zaista velike novosti dolaze iz Applea do kraja ove godine

Izvor: Apple

Apple je na konferenciji WWDC 2022 predstavio detaljno novi iOS 16, a uz softver predstavili su i nove uređaje. Zvijezda je novi čip M2 koji će se ugrađivati u nove Apple MacBook Air i Apple MacBok Pro.

Novi M2 čip

Appleov najnoviji čip M2 na 5 nm nasljeđuje M1, koji se koristi u Mac računalima te u iPad uređajima. M2 ćemo vidjeti u novom MacBook Air te u novom 13-inčnom MacBook Pro računalu. Ono što ističe novi čip je 25 posto više tranzistora te 50 posto veća propusnost nego što nudi čip M1. Uz povećanje performansi i brzine rada istovremeno se ograničila energija koja se troši u radu.

Izvor: Apple

Novi čipset omogućuje 100 GB/s propusnosti memorije, 24 GB LPDDR memorije, nisku latenciju uz široki bandwidth (propusnost), pri čemu su četiri jezgre namijenjene za visoke performanse, a četiri za visoku učinkovitost što se tiče potrošnje energije.

18 posto su bolje procesorske performanse nego na M1 čipu, a grafičke do 35 posto. Novi čip sadrži 20 milijardi tranzistora.

Apple MacBook Air

Apple MacBook Air je debljine 11,3 mm, dostupan će biti u četiri boje aluminijskog kućišta, a ekran je dijagonale 13,6 inča. Daje 25 posto više svjetline (ukupno 500 nita), a iznad ekrana nalazi se 1080p FaceTime HD kamera. S jednim punjenjem preko MagSafe konektora laptop će izdržati 18 sati video reprodukcije, a povećana je i snaga punjenja te se za 30 minuta puni do 50 posto. Unutar kućišta su smještena četiri zvučnika, radna memorija je do 24 GB, interna memorija (SSD disk) do 2 TB. Pokreće ga M2 čip.

Apple MacBok Pro

I novi Apple MacBok Pro podržava do 24 GB radne memorije, memorija SSD diska je do 2 TB, baterija s jednim punjenjem omogućuje do 20 sati gledanja videa, a u radu se koristi grafika s deset jezgri. Za hlađenje računala koristi se aktivno strujanje zraka. Cijena za Apple MacBok Pro bit će od 1299 dolara.

Apple MacBok Pro
Izvor: Apple

Apple MacBok Pro
Izvor: Apple

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI