SAM SVOJ MAJSTOR

I GOOGLE ĆE TO OMOGUĆITI: Samopopravak uređaja

Autor Ivan Vukić

Uskoro ćete moći sami popraviti i zamijeniti neke dijelove na svojem pokvarenom i razbijenom pametnom telefonu

Izvor: Pexels

Google je iznio planove za opskrbu kompleta za samopopravak za svoje pametne telefone Pixel u više zemalja tijekom drugog dijela 2022. godine. Nakon Applea i Samsunga, Google je najnoviji proizvođač koji se pridružuje održivosti sektora potrošačkih uređaja. Cilj je da korisnici ne bacaju svoje pokvarene pametne telefone, ukoliko ih ne nose u servis, tako da ih mogu sami popraviti.

U priopćenju je tehnološki div naznačio da će početi prodavati službene dijelove u partnerstvu sa stručnjakom za online popravke iFixit. Dijelovi će biti dostupni za Googleove pametne telefone napravljene od modela Pixel 2 pa nadalje. Najnoviji model je Pixel 6. Kupci će moći kupiti pojedinačne dijelove ili komplete za popravak, uključujući alat koji im je pri tome potreban, objavio je Mobile World Live.

Izvor: Pixabay

Usluga će biti dostupna u zemljama Europske unije u kojima se prodaju Googleovi uređaji te u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji. Google navodi da će dostupni dijelovi pokriti uobičajene popravke kao što su baterije, zamjenski zasloni i kamere.

Googleova glavna izvršna direktorica potrošačkog hardvera Ana Corrales objasnila je da je potez poboljšanja popravljivosti bio "važan način kako bi se produžio životni vijek i korisnost" uređaja. Napomenula je i druge inicijative za poboljšanje održivosti tvrtke uključujući ugljično neutralne isporuke i korištenje recikliranih materijala.

Izvor: Pexels

Razlog za ovaj potez iz Googlea je jer regulatori na brojnim tržištima nastavljaju tjerati proizvođače potrošačkog hardvera da poboljšaju ekološke vjerodajnice svojih proizvoda te se nastavlja na najave Applea i Samsunga o sličnim shemama samopopravka koje će biti uvedene u SAD-u.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI