PRVI POZIV

PRIJE 49 GODINA: Prvi telefonski poziv preko mobitela

Autor Krunoslav Ćosić

Martin Cooper iz Motorole je na ulicama New Yorka obavio prvi poziv

Izvor: Shutterstock

Do 3. travnja 1973. godine postojali su mobiteli u automobilima, još od vremena poslije Drugog svjetskog rata. Ali, nitko nije nosio mobitel na uhu dok se šetao ulicama. Prvi kome je to uspjelo bio je Martin Cooper, inženjer iz Motorole koji je prije točno 49 godina obavio prvi telefonski poziv.

Martin Cooper, fotografija iz 2013. godine
Izvor: YORICK JANSENS / AFP / Profimedia

Prethodno je Cooper, koji danas živi u SAD-u, pozvao novinare na ulice New Yorka, koji su zabilježili njegov poziv s Motorolom DynaTAC. Nazvao je Motorolinog konkurenta Joela Engela u AT&T koji je također radio na projektu prvog mobitela, a s druge strane se čula samo tišina.

Kasnije je Martin pitao Joela sjeća li se tog poziva, ali Joel je odgovorio kako se ne sjeća. Naravno da se ne sjeća.

Motorolini inženjeri na čelu s dr. Martinom Cooperom projekt mobitela započeli su krajem 1972. godine, a cilj je bio već desetljećima postojeći auto-mobitel prenijeti u manje kućište, koje će biti prenosivo, piše Portofon.com.

Izvor: Shutterstock

Nakon što je 3. travnja 1973. godine novinarima i javnosti predstavljen prvi mobitel na svijetu Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage), prošlo je još deset godina prije nego li je mobitel postao komercijalno dostupan.

Prvi komercijalni telefonski poziv nakon Martina Coopera obavio je David D Meilahn iz njegovog Mercedesa 380 SL iz 1983. godine, a poziv je uputio Bobu Barnettu, bivšem predsjedniku Ameritech Mobile Communications.

Kad je 6. ožujka 1983. godine službeno predstavljena, cijena za Motorolu DynaTAC 8000x je bila 3.995 dolara, što bi danas bilo više od 50.000 kuna. Ako ste pratili popularnu seriju Poroci Miamija (Miami vice), onda ste vidjeli i ovaj mobitel. Prvi mobitel se pojavio i u rukama Michaela Douglasa u filmu Wall Street.

Izvor: Shutterstock

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI