Od 399 do 1599 USD

Cijene osam iPhone modela, ovisno o gigabajtima memorije

Od 64 GB pa sve do 1 TB omogućuju novi Appleovi iPhone modeli

Izvor: Shutterstock

IPhone za (gotovo) svaki novčanik - moglo bi se zaključiti nakon što je Apple predstavio nove iPhone 13 modele, ali usput objavio i cijene za prethodne iPhone modele koji se nastavljaju prodavati. Ima i nekih iznenađenja.

Sve počinje s iPhone SE, slijede iPhone 11, iPhone 12 i iPhone 13 modeli. Uz četiri novo predstavljena iPhone 13 modela, s dijagonala ekrana od 5,4 inča, 6,1 inča i 6,7 inča, zadržani su i stari modeli telefona. Što je više nego što su mnogi očekivali.

Osim iPhonea 11, za koji se očekivalo da će ostati dostupan kao početni model, Apple je produžio i rok trajanja iPhonea XR iz 2018. koji ostaje u prodaji kao alternativa iPhoneu SE.

Kao što prikazuje grafikon, Apple sada ima iPhone za (gotovo) svaki novčanik, počevši od povoljnog iPhone SE-a od 399 USD pa sve do vrhunskog iPhone 12 Pro Max s 512 GB za 1399 dolara u Sjedinjenim Državama. Vrh ponude je iPhone 13 Pro Max s cijenom od 1599 USD.

Izvor: Statista

Dugi niz godina Apple je bio kritiziran zbog udovoljavanja isključivo high-end tržištu, što je strategija koja je tvrtki iznimno otežala postizanje utjecaja na tržištima u razvoju. U svjetlu usporavanja prodaje pametnih telefona na zrelim tržištima, Apple je u posljednje vrijeme prilagodio svoju strategiju prema ponudi potpunijeg raspona telefona.

Zadržavanje modela iz prethodnih godina po sniženoj cijeni postala je primarna strategija tvrtke za privlačenje kupaca svjesnih troškova, a iPhone SE je jedina značajna iznimka.

Izvor: Shutterstock