SKLOPIVI GADGET

PREKLOPNI TCL BIT ĆE SVIMA PRIMAMLJIV Uz inovacije, glavni adut je i cijena

Autor Smartlife

Unatrag dvije godine TCL kompanija nam je već pokazala nekoliko koncept telefona sa savitljivim ekranima

Izvor: Youtube

TCL konačno ima model spreman za komercijalni nastup. TCL je čak i prva kompanija koja je razvijala ekran i telefon na rolanje, ali koji još uvijek nije ugledao svjetlost dana, mada bi se to brzo moglo promijeniti. Kompanija TCL već nas je nekoliko puta na MWC sajmu u Barceloni upoznala sa svojim telefonima savitljivih ekrana koji su se preklapali i sklapali na različite načine.

Za TCL-ov preklopni, sklopivi telefon sa savitljivim ekranom već znamo, ali je kompanija tek na CES 2022 sajmu objavila konkretne planove za Flex V model kako bi se službeno trebalo zvati taj telefon.

Izvor: Youtube

Nakon više od 30 milijardi uloženih u razvoj ekrana savitljivih na različite načine vrijeme je da vidimo i konkretizaciju tih ulaganja u vidu prvog jeftinog telefona na preklop – TCL Flex V trebao bi koštati tek oko 530 eura, što je drastično povoljnije od najpovoljnijeg Samsunga Galaxy Z Flip3 telefona na preklop, čija je početna cijena oko 1.000 eura.

TCL-ov telefon neodoljivo podsjeća na Samsungov uređaj, a odnedavno i na Huawei P50 Pocket, a funkcije su tu negdje. Procesor je slabiji, Snapdragon 765G, vanjski ekran je manji i manje sposoban, ali tako je krenuo i Samsung s prvim Galaxy Z Flip.

Izvor: Youtube

TCL Flex V ima 6 ili 8 GB RAM, 128 ili 256 GB memorije (8 / 256 GB verzija koštat će oko 700 dolara, odnosno 615 eura), ekran rezolucije 1.080 x 2.400 piksela (22:9 odnos stranica), bateriju kapaciteta 3.545 mAh i Android 11, mada se do dolaska na tržište očekuje da će imati i Android 12.

Pretpostavljamo da bi se TCL Flex V mogao pojaviti najkasnije do kraja 2022. godine, a u to će vrijeme svakako biti aktualan Android 12. Što se kamera tiče, TCL se odlučio za potentnu i često korištenu jedinicu od 48 MP koja ima mogućnost napraviti solidne fotografije u pravim uvjetima i uz malo znanja, praćenu širokokutnom kamerom od 16 megapiksela, a unutra je selfie kamera rezolucije 44 megapiksela.

The Foldable That Wasn't: TCL's Canceled "Chicago" Flip
Izvor: Youtube

Što se šarki tiče ne znamo kako funkcionira jer objašnjenja o tome nema još uvijek, ali se telefon sklapa gotovo u potpunosti, uglavnom više od Samsung Galaxy Z Flip3 pa bi s prašinom i prljanjem ekrana trebalo biti manje problema. S vanjske se strane nalazi ekran dijagonale 1,1 inča koji služi za prikazivanje osnovnih informacija kad je telefon sklopljen.

TCL Flex V ima kodni naziv Project Chicago i bit će jako zanimljivo vidjeti reakciju publike kad se uređaj pojavi na tržištu.