NESTAJE UREZ?

APPLE IPHONE 14 Sličit će na Samsung Galaxy S22 Ultra

Autor Smartlife

Najveća novost kod novog iPhone 14 modela je da neće imati notch

Izvor: MACRUMORS

Poznati urez na vrhu ekrana (notch), kojeg kod Applea viđamo još od modela iPhone X (ili iPhone 10) odlazi u povijest, moglo bi se zaključiti po prvim fotografijama novog iPhone 14 modela kojeg očekujemo u rujnu 2022.

Bloombergov novinar Mark Gurman, koji odaje Appleove tajne i prije nego što se uređaji pojave u prodaji, objavio je - iPhone 14 neće imati notch! Prognoze da će iPhone 14 u makar jednom izdanju doći s rupicom u gornjem dijelu ekrana, u kojoj će biti smještena selfie kamera, poklapaju se s prognozama koje je već ranije objavio Ming-Chi Kuo.

Umesto Touch ID prekidača novi iPhone 14 imat će Face ID ispod ekrana i neće se morati vidjeti ni u jednom scenariju, što bi omogućilo tradicionalni nivo sigurnosti iPhone uređaja, ali i inovativan sistem koji ne remeti ekran.

Također, kamere će biti usječene u zadnji dio, virit će samo prstenovi oko njih i to svega milimetar ili dva. Sve ovo se poklapa s onim što Samsung planira predstaviti sa Samsung Galaxy S22 Ultra telefonom - punch hole selfie kamera i kamere na poleđini koje nisu u grbi odnosno otoku.

Ako Apple zaista prijeđe na rupicu u ekranu umjesto notcha mnogi korisnici će biti oduševljeni, a na različitim forumima već se vode žustre rasprave o tome da li je ovako nešto zaista neophodno iPhone 14 telefonima ili nije.

Od ostalih noviteta u 2022. Apple će predstaviti i iPad Pro tablet unaprijeđenog ekrana s podrškom za bežično punjenje, iPhone SE (2022) 5G, ojačanu verziju Apple Watch pametnog sata kao i MacBook Air s novim M2 čipom izrađenim pod Appleovim nadzorom.

Pogledajte i kako će izgledati Galaxy S22 Ultra. Jesu li vam slični?