USKORO

ZA MANJE OD MJESEC DANA Apple će predstaviti nove slušalice

Autor Smartlife

Apple bi uskoro trebao predstaviti nove iPhone 13 modele, a izgleda da su procurili detalji o novim slušalicama

Izvor: Apple

AirPods 3 će pomno pratiti naše zdravlje, pokazuju prve informacije o novim Apple AirPods 3 slušalicama koje bi Apple trebao predstaviti u rujnu.

Nedavno je objavljeno istraživanje koje je Apple proveo s Cornell sveučilištem koje ne spominje direktno AirPods slušalice, ali govori sve ostalo. Istraživanje je fokusirano na “brzinu disanja”, kliničku metriku koja se koristi za procjenu općeg zdravlja i fizičke spremnosti.

Istraživanje dalje istražuje pristup procjene brzine disanja na osnovu kratkih audio segmenata nakon fizičke aktivnosti odraslih osoba. Podaci su prikupljeni od 21 osobe korištenjem slušalica prije, tijekom i nakon napornih vježbi. Brzina disanja je ručno dodana brojanjem udaha i izdaha.

Izvor: Apple

Ako se pitate zbog čega je ovo bitno, istraživanje obuhvaća i odgovor na to pitanje. Procjena brzine disanja može ponuditi pristupačnu metodu za praćenje tijeka bolesti i stanja rada srca i pluća tijekom vremena.

Prema novim mogućnostima Appleovih uređaja koje se sve više spominju i koje se sve više fokusiraju na zdravlje ljudi, i same AirPods bi mogle biti od pomoći, ne samo sportašima nego i ljudima generalno.

Apple naglašava da, iako je brzina disanja bila u vezi s fizičkom aktivnosti a ne s detekcijom ostajanja bez daha i otežanog disanja, ova mjerenja mogu biti korisna i imati medicinsku primjenu. Apple je spominjao da će AirPods 3 imate neke nove zanimljive mogućnosti, ali malo tko se nadao ovome.

Izvor: Apple

Od kad je 2015. godine predstavljen Apple Watch, zdravlje je definitivno jedna od sfera fokusa ove kompanije. Dodavanje detekcije rada srca, ECG, nivo kisika u krvi, detekcija pada i slično izdvojile su Apple Watch kao esencijalni alat za praćenje zdravlja svih nas. Sada se i slušalice priključuju ekosistemu.

Iako se nigdje eksplicitno ne spominju u istraživanju, slušalice koje se nalaze u blizini usta i nosa jasno nagovještavaju da su u pitanju AirPods modeli. Ako tome dodamo da su ove slušalice postale popularne i da se koriste za pričanje i slušanje glazbe, prostor za dodavanje novih mogućnosti je tu.

Izvor: Apple

Detekcijom disanja koja se kvantificira Borg Dyspnea ljestvicom, AirPods slušalice mogu procijeniti ozbiljnost respiratornih problema, uključujući i bolest perifernih arterija. Samo ovo posljednje govori o kvaliteti mikrofona koji su ugrađeni u ove slušalice, mogu se koristiti za tako detaljne procjene.

Apple AirPods - Official Trailer
Izvor: Youtube