PRIJEVARE

NOVOST U GMAILU Prepoznat će sumnjivu poštu

Autor Smartlife

Za korisnike Google Workspace, G Suite Basic i Business usluga stiže novost koja će im se svidjeti

Izvor: Profimedia

Nova opcija označavanja sumnjive pošte bit će od velike pomoći u prepoznavanju potencijalnih prijevara, smatraju u Googleu.

Kompanija Google ažurira Gmail usluge kako bi pomogla korisnicima da ostanu sigurni od stalnih potencijalnih prijetnji od email spamova i malwarea. Od sada će Gmail sve sugovornike koji nisu unutar vaše organizacije/kompanije označavati s oznakom "External", a predviđena je primarno u poslovnom svijetu.

Izvor: Profimedia

Oznaka će se pojaviti iznad samog naslova e-maila, na vrhu stranice. "External" će biti vidljiv za sve korisnike Gmaila na desktop i Android uređajima počevši od kraja travnja 2021. godine, dok će implementacija ove funkcije početi u sljedećih 15 dana. Napomenuli su da će u nekom budućem ažuriranju ova opcija biti dostupna i na iOS uređajima.

Google će vas o tome upozoriti, ukoliko želite odgovoriti na e-mail koji je označen s "External" (kako biste mu pristupili s oprezom) te da prethodno provjerite vjerujete li tom kontaktu, prije nego što odgovorite. "To će pomoći da se izbjegne neželjeno dijeljenje povjerljivih informacija sa sugovornicima koji nisu članovi iste organizacije" - ističe Google.

Iz Googlea napominju da samo admini mogu uključiti i isključiti ovakve obavijesti. Svi korisnici Google Workspace, G Suite Basic i Business usluga vidjet će nove opcije. Ovo ažuriranje dolazi nekoliko tjedana nakon što je Microsoft najavio sličnu opciju za Outlook, a koja ima za cilj zaštititi e-mail od potencijalnih prijetnji, prenosi TechRadar.

Izvor: Google

Jednom kada se ažurira najnovija verzija Microsoft Outlooka, korisnici će vidjeti novu "external" oznaku na vrhu njihovog e-mail inboxa. Kada korisnik klikne na tu oznaku otkrit će se e-mail adresa pošiljatelja, a korisnik će zatim moći odlučiti da li je sigurno otvoriti link ili privitak u samom e-mailu.