POLICIJA IH SADA TRAŽI

OPREZ, ONLINE PREVARANTI VREBAJU Dvoje Hrvata ostalo bez više od milijun kuna

Autor Davor Dakić

450 tisuća kuna je ukradeno putem bitcoina, a 580.000 kuna putem uplate na različite račune

Izvor: Profimedia

U oba slučaja policija je ustanovila kako se iza online kontakata kriju lažni profili, a za dvoje hrvatskih građana bilo bi bolje da su bili upoznati s raznim internetskim prijevarama. Vishing, phising i smishing možda će vam na prvi pogled izgledati kao smiješni pojmovi, ali iza njih krije se opasna prijevara.

Oba kaznena djela prijevare prijavljena policiji dogodila su se kod građana s otoka Krka, a policija provodi kriminalističko istraživanje te sve potrebne mjere i radnje u cilju otkrivanja počinitelja.

U prvom slučaju riječ je o prijevari kojom je tijekom proteklih mjesec i pol dana oštećena 63-godišnja hrvatska državljanka za oko 450 tisuća kuna. Oštećena je preko društvene mreže ostvarila vezu s muškom osobom iz inozemstva koja je od nje u više navrata tražila novčanu pozajmicu putem bitcoina.

Izvor: Profimedia

Nepoznata osoba Krčanku je dovela u zabludu sa svojim obećanjima o vraćanju duga. Utvrdila je da je riječ o lažnom profilu osobe na društvenoj mreži te je prekinuta komunikacija.

72-godišnjak je oštećen za još veći novčani iznos, za gotovo 580.000 kuna, a vjerovao je u mogućnost brze i velike zarade u kratkom roku. Putem oglasa na internetu komunicirao je tijekom tri i pol mjeseca elektronskom poštom s nepoznatom osobom koja ga je uvjerila da joj novac uplati na različite račune. Naravno, nije dobio nikakvu zaradu niti ima informacije o fizičkim ili pravnim vlasnicima tih bankovnih računa.

Izvor: Profimedia

U nastavku otkrivamo na koje sve načine kriminalci i prevaranti pokušavaju prevariti naivne te doći do njihovog novca:

Vishing – krađa identiteta pozivom: telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phising – mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – krađa identiteta SMS-om: pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.