povezane aplikacije

GEOLOKACIJSKI PODACI: Povezani automobili predstavljaju i nove vrste prijetnji

Autor Krunoslav Ćosić

Jednu Amerikanku je pratio njezin bivši partner putem povezanih usluga, a koje su bile dio automobila koji je vozila

Izvor: Shutterstock

Predsjednica Savezne komisije za komunikacije (FCC - Federal Communications Commission) Jessica Rosenworcel upozorila je proizvođače automobila i mobilne operatore na moguću zlouporabu tehnologija povezanih automobila za uhođenje i maltretiranje osoba koje su preživjele zlostavljanje u obitelji.

Rosenworcel je pisala AT&T-ju, T-Mobile US-u i Verizonu kako bi ih pitala o njihovim postojećim uslugama povezanog automobila i obradi geolokacijskih podataka. Također je tražila informacije o tome pridržavaju li se operateri Akcije za sigurne veze iz 2022.

Izvor: Federal Communications Commission

Poslala je pisma u devet najvećih proizvođača automobila na američkom tržištu tražeći "pojedinosti o povezanim sustavima automobila koje nude, svim postojećim planovima za podršku preživjelima u njihovim nastojanjima da se odvoje od zlostavljača i kako te tvrtke rukuju podacima o geolokaciji potrošača".

U pismu tvrtki Ford Motor Company FCC je opisao kako se povezane aplikacije, uređaji ili druge značajke mogu koristiti za praćenje lokacije vozila u stvarnom vremenu ili povijesno, piše Mobile World Live.

Izvor: Shutterstock

U pismu se citirala priča The New York Timesa iz 2023. koja je detaljno opisala kako je jednu ženu pratio njezin bivši partner putem povezanih usluga, a koje su bile dio automobila koji je vozila.

Rosenworcel je rekla da osobe koje su preživjele obiteljsko nasilje i zlostavljanje ne bi trebale birati između odricanja od svojih vozila ili dopuštanja da ih uhode i ozlijede oni koji mogu pristupiti njihovim podacima i povezanosti.

Napomenula je da FCC treba "surađivati s liderima u automobilskoj i bežičnoj industriji kako bi pronašli rješenja".

National Domestic Violence Hotline (Nacionalna telefonska linija za nasilje u obitelji) izvještava da jedna od četiri žene u SAD-u i jedan od sedam muškaraca tijekom života preživi teško obiteljsko nasilje.

U prosjeku 24 osobe u minuti su žrtve silovanja, fizičkog nasilja ili uhođenja od strane intimnog partnera u Sjedinjenim Državama – što je više od 12 milijuna žena i muškaraca tijekom jedne godine. Gotovo polovica svih žena i muškaraca u SAD-u doživjela je psihološku agresiju od strane intimnog partnera tijekom svog života (48,4% odnosno 48,8%).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI