phishing, smishing

CYBER NAPADI: Ovo su najrašireniji oblici kibernetičkog kriminala

Autor Krunoslav Ćosić

Posljednjih su godina cyber napadi postali unosan put za kriminalce

Izvor: Elada Vasilyeva / Panthermedia / Profimedia

Razlog je, barem djelomično, i pandemija koja je izazvala povećani prelazak s offline na online. Stručnjaci iz Statiste procjenjuju globalne gubitke od 7,1 bilijuna dolara u 2022. u usporedbi s 1,2 bilijuna dolara u 2019.

Događa se i hakiranje kripto valuta i protokola od strane skupina poput sjevernokorejskog hakerskog tima Lazarusa povezanog s državom koji se dramatično povećao u 2021. i 2022. prema Chainalysisu. Dok je broj hakiranja i prouzročene štete u stalnom porastu, vrste cyber napada dramatično su se promijenile u posljednjih pet godina.

U 2017. otprilike 42 posto zabilježenih kibernetičkih zločina bilo je povezano s neplaćanjem ili neisporukom. Ova kategorija uključuje kupnje izvršene putem lažnih internetskih trgovina koje se nikada ne ostvare i obećane isplate nikad ne stignu.

Izvor: Acronis

Povrede osobnih podataka i phishing prijevare činile su dodatnih 28 posto dok su krađe identiteta, prijevare s kreditnim karticama i drugi kibernetički napadi imali relativno nizak udio u svim prijavljenim kibernetičkim zločinima.

Pet godina kasnije phishing je postao najrašireniji cyber napad. Prošle godine više od polovice kriminalnih online aktivnosti bilo je povezano s ovom dugotrajnom vrstom kibernetičkog kriminala. Iako je phishing putem e-pošte prisutan od pojave interneta, hakeri su od tada osmislili specijalizirane verzije phishinga prilagođene odgovarajućim kanalima.

Spear phishing je, na primjer, usmjeren na određenu skupinu ili ulogu u tvrtki, često koristeći sofisticiranije izraze i žargon kako bi se zavarale potencijalne žrtve dok je „lov na kitove“ usmjeren na C-level upravljanja u tvrtkama. Ostale vrste krađe identiteta koje nisu povezane s e-poštom su smishing (tekstualne poruke) ili vishing (glasovni pozivi).

Udio cyber napada širom svijeta, prema vrsti napada
Izvor: Statista