GENERATIVNI AI

I KANADA SE PRIDRUŽUJE: Proširuje kontrolu OpenAI-ja

Autor Ivan Vukić

Razne nacije nedavno su izrazile zabrinutost zbog ChatGPT-a

Izvor: Pixabay

Kvartet regionalnih kanadskih vlasti pridružio se široj vladinoj istrazi OpenAI-ja te su Kanađani tako postali posljednji koji su doveli u pitanje privatnost i etičke vjerodajnice ChatGPT proizvoda tvrtke koji pokreće AI.

U izjavi, Ured povjerenika za privatnost Kanade (Office of the Privacy Commissioner of Canada, OPC) napomenuo je da će tijela za privatnost istražiti OpenAI-jevo prikupljanje i korištenje osobnih podataka.

Pridružili su se istrazi otvorenoj u travnju nakon pritužbe u kojoj se navodi da je tvrtka prikupljala i distribuirala podatke korisnika bez pristanka. OPC je naveo da će kombinirana stručnost regionalnih vlasti povećati učinkovitost i djelotvornost istrage.

Izvor: Shutterstock

Povjerenik za privatnost Philippe Dufresne naveo je rastuću globalnu zabrinutost i nadzor oko umjetne inteligencije "i njezinih učinaka na privatnost". Dodao je kako je ključno da regulatori "drže korak s brzim tehnološkim napretkom i budu ispred njega" kako bi osigurali zaštitu "temeljnih prava na privatnost" Kanađana.

Kroz istragu se istražuje je li OpenAI dobio potrebne privole za korištenje osobnih korisničkih podataka u ChatGPT-u, usklađenost sa zahtjevima transparentnosti i ako se prikupljeni podaci koriste u svrhe koje bi tipični korisnik “smatrao prikladnim, razumnim ili legitimnim”.

Razne nacije nedavno su izrazile zabrinutost zbog ChatGPT-a, kao dio šire zabrinutosti zbog utjecaja generativne umjetne inteligencije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI