ZA MIRNIJI DAN

PRESTANITE IH KORISTITI: Neke mobilne aplikacije su inferiornije od web verzija

Autor Krunoslav Ćosić

Imat ćete iste značajke u web verziji društvenih mreža, ali uz manje ometanja i dosadnih obavijesti

Izvor: Shutterstock

Ukoliko vam se čini da ste preovisni o društvenim mrežama, čim čujete zvuk obavijesti odmah uzimate pametni telefon u ruku možda je vrijeme za korištenje mreže uz isto iskustvo i funkcionalnosti, ali bez "prisile".

Naime, nakon instalacije mobilnih aplikacija poput Facebooka, Instagrama, TikToka, Snapchata, LinkedIna i Twittera, čim netko nešto prokomentira u vašoj objavi odmah ćete dobiti notifikaciju o tome. I sigurno nećete izdržati ne pogledati tko je i što napisao.

Ukoliko vam to ide na živce, ali ne možete odoljeti zvuku koji dopire do vaših ušiju možda je vrijeme da se prebacite na korištenje web verzije društvenih mreža. Kao što ih koristimo na računalima. Ako je računalo isključeno, nećemo znati da je netko nešto komentirao, a pročitat ćemo to čim se spojimo na društveni medij.

Izvor: Facebook

Istovremeno, dobit ćete istu funkcionalnost kao i u mobilnim aplikacijama na pametnom telefonu odnosno tabletu.

U web pregledniku vašeg telefona otvorite na primjer facebook.com, ulogirajte se sa svojim podacima te zatim adresu pohranite u bookmarkse odnosno favorite. Kad poželite provjeriti što je novo odnosno nešto objaviti samo odaberete prečac do Facebooka i dobit ćete potpuno iskustvo. Sve te prečace možete dodati na početni ekran telefona i tako direktno pristupiti, bez upisivanja odnosno traženje među favoritima.

Istovremeno, možda će vam nešto sitno biti drugačije sučelje i možda ćete teže uploadati fotografiju, ali nakon nekoliko takvih objava sve će vam biti lakše.

Izvor: Pixabay

Ako patite za privatnošću i ne volite dijeliti svoje podatke odnosno svoju lokaciju onda također odaberite ovaj način korištenja društvenih mreža jer web verzije ne traže automatski vašu lokaciju i pristup vašoj galeriji kao što čine instalirane aplikacije. Ako se plašite da vas netko prisluškuje, što bi aplikacije mogle raditi, ali to se ne događa, web verzije ne rade stalno u pozadini kao aplikacije i učitavaju se samo kada vi to želite.

Spomenuli smo kako više nećete imati notifikacije i to je vjerojatno mnogima minus, koliko god im išle na živce sve te zvučne obavijesti i distrakcije dok čitate nešto na ekranu. Istovremeno, sve to povećava i potrošnju podatkovnih resursa. S web verzijom kontrolirate svoju potrošnju dok s mobilnim aplikacijama baš i nemate kontrolu. Odnosno, mogli biste imati kada biste malo dublje zaronili u postavke.

Istovremeno, korištenjem web verzija smanjit ćete i svoju ovisnost o telefonu i počet ćete bolje koristiti vrijeme koje imate. Na korištenje vas neće vući telefon nego vaša želja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI