ZAISTA NAPREDNO

ZA OVO SIGURNO NISTE ČULI: Prijenos podataka helikopterom

Autor Igor Martić

Znamo da se helikopterom prevoze ljudi, životinje, biljke i stvari, ali zar i podaci?

Izvor: Gretchen Lemke/Lockheed Martin Corporation

Zrakoplovna i obrambena tvrtka Lockheed Martin udružila se s AT&T kako bi testirala prijenos podataka helikopterom koristeći privatnu mobilnu mrežu kao dio stalnih napora da se 5G uključi u vojna okruženja.

Lockheed Martin koristio je mmWave mrežu za slanje podataka iz helikoptera Black Hawk smještenog na aerodromu u operativni centar, što je trajalo manje od pet minuta, prenosi Mobile World Live. Trenutačno je potrebno oko 30 minuta da se ukloni podatkovni uložak iz zrakoplova i izvuče informacija.

Izvor: Dane Wiedmann/Lockheed Martin

AT&T je prenio podatke iz helikoptera pomoću zemaljske opreme za podršku koja je poslala informacije u Lockheedovu 5G.MIL mrežu, sustav koji kombinira vojne komunikacije s taktičkim mogućnostima pristupnika i 5G kako bi se osigurala sigurna povezanost.

Ugrađeni sustavi hvataju, nadziru i procjenjuju podatke o zrakoplovu koje generiraju stotine senzora. Informacije su obrađene i distribuirane putem pilot mreže Lockheed do 5G testnog mjesta.

Test je proveden kako bi se dokazala interoperabilnost između mreža kao dio napora da se ubrzaju operacije održavanja i poboljša spremnost zrakoplova. Lance Spencer iz AT&T-ja izjavio je da je test jedan od primjera kako se 5G može koristiti za "obranu, komercijalno zrakoplovstvo i srodna područja".

Izvor: Gretchen Lemke/Lockheed Martin Corporation

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI