DALEKO, A BLIZU

KENIJSKI MINISTRI: Odustali su od suspenzije Mete

Autor Ivan Vukić

Facebook se suočava s optužbama za govor mržnje

Izvor: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Kenijski ministar ICT-a navodno je odbacio prijedloge vladinog tijela da bi se Facebook suočio sa suspenzijom u zemlji zbog nepoštivanja pravila o govoru mržnje. Ministar za ICT Joseph Mucheru rekao je Reutersu da Kenija ne planira zatvoriti nijednu platformu, ističući uvjerenje u slobodu tiska, bilo u tradicionalnom ili online obliku.

Mucheruovi komentari slijede upozorenje državnog Povjerenstva za koheziju i integraciju (NCIC), koje je optužilo Facebook da krši ustav i zakone. Konkretno, da se nije uhvatio u koštac s govorom mržnje i poticanjem na platformi uoči nacionalnih izbora zakazanih za 9. kolovoza.

Povjerenik NCIC-a Danvas Makori rekao je za Reuters da je Facebook sebi dopustio da bude “vektor govora mržnje i poticanja, dezinformacija i dezinformacija”. Komisija je dodala da su njezini interni nalazi potkrijepljeni neovisnim izvješćem zagovaračke skupine Global Witness koja je otkrila da je Facebook objavio više od desetak političkih oglasa.

Izvor: Shutterstock

Eskalirajući stvar, NCIC je dodao da je održao razgovore s regulatornim tijelom za komunikacije Kenije i da će preporučiti obustavu rada Meta Platforme. Međutim, očito nema podršku šire vlade. Uz komentare ministra ICT-ja kenijski ministar unutarnjih poslova Fred Matiangi također se usprotivio suspenziji Facebooka.

Matiangi je optužio NCIC za donošenje "nasumičnih" odluka i istaknuo da nema "ovlasti nikoga zatvoriti". Meta Platforms izjavila je da je poduzela korake za uklanjanje govora mržnje i huškačkog sadržaja te da će nastaviti s naporima prije izbora.

Iako nam se Kenija čini dalekom i manje bitnom temom, interesantno je pogledati što se u određenim zemljama događa što se tiče nadzora sadržaja i sprječavanja govora mržnje, a što bi se vrlo lako moglo proširiti i na druge zemlje.

Izvor: Shutterstock