NADZORNE KAMERE

KINA NIJE JEDINA ZEMLJA KOJA PRATI SVOJE STANOVNIKE I Europa nadzire građane

Autor Igor Martić

Istražujemo koji su najviše nadzirani gradovi na svijetu

Izvor: Ildar Abulkhanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Očekivano, Kina je na vrhu liste gradova s najviše postavljenih kamera na 1000 stanovnika, pokazuje istraživanje istraživačke web stranice Comparitech, a prenosi Statista. Podaci se odnose na 2021. godinu.

Ali, nije Kina jedina zemlja koja prati svoje stanovnike – u jednoj europskoj zemlji broj nadzornih kamera je izuzetno velik, pokazuje istraživanje temeljeno na analizi 150 gradova u svijetu s najvećim brojem stanovnika.

Ali, i gradovi u Indiji napreduju na ovoj listi. Dva indijska grada ušla su na listu 20 gradova s najviše kamera po broju stanovnika. Indijski Indore je stigao na četvrto mjesto (64,4 kamere) dok se (također indijski) Hyderabad sa 16. mjesta u 2020. godini popeo na 12 mjesto (36,5 kamera). Delhi je u 2021. stigao na 16. mjesto.

Izvor: Sean Prior / Alamy / Alamy / Profimedia

Kineski grad Taiyuan, koji se nalazi u provinciji Shanxi, što je otprilike 300 milja jugozapadno od Pekinga, na vrhu je liste te ima 117 javnih CCTV kamera na 1000 stanovnika. Prvi ne-kineski grad je London, također poznat po strogom nadzoru javnih prostora, sa 73 kamere na 1000 ljudi te zauzima treće mjesto.

Sa 7 i gotovo 9 kamera na 1000 stanovnika, New York i Los Angeles dva su jedina američka grada u ovoj analizi.

CCTV tehnologija kontroverzna je na mnogim mjestima diljem svijeta, a zagovornici ističu njezinu korist u borbi protiv kriminala dok su protivnici oprezni u pogledu mogućnosti nadzora koji se koristi kao oruđe javne kontrole i kršenja prava na privatnost. Tvorci istraživanja izjavili su kako su pronašli malu povezanost između nižih stopa kriminala ili pojačanog osjećaja sigurnosti i nadzora u ispitanim gradovima.

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia