SVE SE PRATI

VEZANO UZ POBAČAJE: Google će brisati povijest kretanja

Autor Krunoslav Ćosić

Google je strategiju donio nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a

Izvor: Igor Golovnov / Alamy / Alamy / Profimedia

Za korisnike koji odlaze u klinike za pobačaje američka internetska tvrtka Google izbrisat će povijest kretanja. Razlog takve odluke je "strah" da bi ih u suprotnom policija tijekom očevida mogla zatražiti takve podatke.

To bi mogli biti podaci o povijesti pretraživanja, geolokaciji i drugim informacijama koje otkrivaju planove za trudnoću. Google se na taj korak odlučio nakon što je Vrhovni sud SAD-a u lipnju 2022. poništio ustavno pravo na pobačaj, što su sudovi u nekim američkim državama već počeli provoditi.

Uz Alphabet (vlasnik Googlea) i druge tvrtke koje prikupljaju podatke, poput Facebookove matične tvrtke Meta Platforms Inc i Amazon.com Inc, zabrinute su zbog potencijalnog inkriminiranja osoba koje traže pobačaj.

"Vrlo je vjerojatno da će tim tehnološkim tvrtkama biti upućeni zahtjevi za informacijama u vezi s poviješću pretraživanja, posjećenih web stranica", rekla je Cynthia Conti-Cook, tehnološka suradnica u Zakladi Ford, prenosi Reuters.

Izvor: Jonathan Weiss / Alamy / Alamy / Profimedia

Google je odbio komentirati situaciju s praćenjem i podacima koje bi trebao prepustiti policiji u slučaju zahtjeva, a niti predstavnici Amazona i Mete još nemaju komentara.

O ovoj se temi priča već nekoliko godina - protivnici pobačaja su 2015. godine ciljali osobe koje ulaze u klinike za reproduktivno zdravlje s oglasima s natpisima "pomoć u trudnoći" i "imate izbor". Koristili su tehnologiju geofencing za prepoznavanje pametnih telefona u tom području.

Reuters prenosi da su nedavno tužitelji iz Mississippija optužili majku za ubojstvo drugog stupnja nakon što je njezin pametni telefon pokazao da je tražila lijekove za pobačaj u trećem tromjesečju, izvijestili su lokalni mediji. Conti-Cook je izjavila: "Ne mogu ni zamisliti dubinu informacija koje moj telefon ima o mom životu."