Zaštita podataka

BROJ SIGURNOSNIH PRIJETNJI: U značajnom je porastu

Autor Krunoslav Ćosić

Kibernetički kriminal bi do 2025. godine svijet mogao koštati 10,5 bilijuna USD godišnje

Izvor: Aaron Leitz Photography/© 2016 Aaron Leitz Photography

Tijekom protekle godine broj sigurnosnih prijetnji u svijetu značajno je rastao – iznosio je 6 bilijuna USD dok je prije deset godina iznosio 3 bilijuna USD. Prošle godine je Microsoft Security blokirao više od 9,6 milijardi zlonamjernih prijetnji i više od 35,7 milijardi phishing i drugih zlonamjernih e-mailova.

Microsoft Security aktivno prati više od 35 obitelji ransomware virusa, kriminalne aktivnosti i 250 jedinstvenih aktera prijetnji unutar promatranih država, a Microsoft tehnologija svake sekunde blokira više od 900 pokušaja krađe lozinke.

Kako se povećava broj sigurnosnih napada, tako se mora povećavati i naša obrana. Sama tehnologija nije dovoljna za obranu od kibernetičkog kriminala. Tehnologija je ključna, no upravo kombinacija vodećih tehnologija, sveobuhvatnih obavještajnih podataka o prijetnjama i visokokvalificiranih stručnjaka čine zaista učinkovitu sigurnosnu poziciju.

Izvor: Aaron Leitz Photography/© 2016 Aaron Leitz Photography

U SAD-u nedostaje stručnjaka za sigurnost pa 1 od 3 sigurnosne pozicije nije popunjena. Zato tvrtke traže vanjsku podršku za sigurnosne usluge kao dodatnu podršku stručnjacima unutar tvrtke ili da u potpunosti upravlja njihovim sigurnosnim sustavima.

Microsoft je predstavio novu, proširenu liniju upravljanih sigurnosnih usluga Microsoft Security Experts koja kombinira stručnu tehnologiju s uslugama kojima upravljaju ljudi. Nova usluga omogućava povećanje sigurnosnog tima korisnika ili upravljanje sigurnošću uz pomoć partnera.

Dostupna je i samostalna verzija Microsoft Defender for Business koji malim i srednjim tvrtkama donosi razinu sigurnosti poput one u velikim sustavima, uključujući i detekciju prijetnji i mogućnost odgovora za zaštitu od ransomwarea i drugih sofisticiranih kibernetičkih prijetnji.

Izvor: Microsoft

Kroz tri novo razvijene upravljane usluge može se skalirati timove stručnjaka korisnika kako bi odgovarali potrebama – bez izazova njihovog zapošljavanja i treninga. Time će se pružiti nova kategorija usluga na području sigurnosti, usklađenosti, identiteta, upravljanja i privatnosti.

Microsoft Defender Experts for Hunting namijenjen je korisnicima koji imaju snažan sigurnosni operativni centar, no žele da im Microsoft pomogne u proaktivnom traženju prijetnji u podacima Microsoft Defendera, uključujući krajnje točke, Office 365, aplikacije u oblaku i identitet. Microsoft stručnjaci će ispitati sve što pronađu i zatim predati sve kontekstualne informacije o upozorenju i upute za oporavak kako bi korisnik mogao brzo odgovoriti na prijetnju.

Izvor: Microsoft

Microsoft Defender Experts for XDR namijenjen je korisnicima koji trebaju povećati kapacitet svog sigurnosnog operativnog centra. Defender Experts for XDR je usluga upravljane proširene detekcije i odgovora (XDR) na prijetnju koja se proteže izvan krajnjih točaka kako bi omogućila detekciju i odgovor kroz Microsoft 365 Defender, istražujući upozorenja i koristeći automatizaciju te ljudsku ekspertizu za reagiranje na incidente zajedno s korisnikovim timom.

Microsoft Security Services for Enterprise odgovarat će velikim poslovnim sustavima koji traže sveobuhvatnije usluge kojima upravljaju Microsoft stručnjaci. Kombinira proaktivnu potragu za prijetnjama i upravljani XDR koristeći Microsoftove potpune sigurnosne informacije i upravljanje događajima (SIEM) i XDR da zaštiti sva okruženja u oblaku i sve platforme. Microsoft sigurnosni stručnjaci za klijenta upravljaju uključivanjem, svakodnevnim interakcijama i modernizacijama te reagiraju na incidente.

Izvor: Microsoft

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI