ZA 5G MREŽE

PRVI LABORATORIJ: Nokia potiče kibernetičku sigurnost

Autor Krunoslav Ćosić

Uz istraživanje, laboratorij će služiti i za potencijalnih mrežnih prijetnji

Izvor: Artem Oleshko / Alamy / Alamy / Profimedia

Finska Nokia pokretanjem prvog end-to-end laboratorija (Advanced Security Testing and Research) želi proširiti zaštitu mreža i istraživati razne scenarije zloupotrebe koji omogućuju kibernetičke napade i predstavljaju prijetnju za sigurnost.

Uz Istraživanje i testiranje novih rješenja laboratorij će identificirati potencijalne mrežne prijetnje. To je prvi laboratorij takve vrste, smješten je u SAD-u te će se koristiti za testiranje vlastitih i partnerskih proizvoda protiv scenarija napada u stvarnom svijetu.

Razlog za pokretanje Laboratorija za napredno testiranje i istraživanje sigurnosti (ASTaR) je 5G te kako su se mreže razvijale, što znači da je bilo više načina napada. Mreže su bile otvorene za hakere, državnu i korporativnu špijunažu zbog mnogih vrsta međusobno povezanih krajnjih točaka, softvera otvorenog koda i upotrebe tehnologije u raznim industrijama.

Izvor: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

U Nokiji od 5G-a očekuju bezbroj novih usluga za potrošače, vlade i tvrtke, ali istovremeno industrija mora biti vrlo oprezna u osiguravanju sigurnosti ovih 5G ekosustava. Nokia s novim laboratorijem želi identificirati na vrijeme sve opasnosti i spriječiti kibersigurnosne napade.

Laboratorij će služiti kao središnje središte znanja o kibernetičkoj sigurnosti šte će se dijeliti u cijeloj Nokiji te s operatorima, poduzećima i vladama. U kampusu Nokia Dallas će raditi stručnjaci za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u SAD-u.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI