Europska komisija

AKT O DIGITALNIM USLUGAMA: Za sigurno i odgovorno internetsko okruženje

Autor Krunoslav Ćosić

Digitalni divovi suočavaju se s novim pravilima EU-a o digitalnom sadržaju

Computer white screen with EU flag behind
Izvor: Dati Bendo/European Commission

Europska komisija je konačno postigla politički dogovor o svom vodećem Zakonu o digitalnim uslugama (DSA) koji će natjerati globalne pružatelje digitalnih usluga, uključujući Google i Meta Platforme, da bolje kontroliraju sadržaj na svojim platformama. U suprotnom, riskiraju velike novčane kazne.

Izvor: SAJJAD HUSSAIN/European Commission

Europski parlament i države članice EU-a, između kojih je postignut Akt o digitalnim uslugama, traže potpuno nov standard za odgovornost internetskih platformi u pogledu nezakonitog i štetnog sadržaja. Njime će se bolje zaštititi korisnici interneta i njihova temeljna prava te će se utvrditi jedinstveni skup pravila na unutarnjem tržištu, što će pridonijeti rastu manjih platformi.

„Zahvaljujući aktu internetsko okruženje i dalje će biti sigurno te će se zaštititi sloboda izražavanja i stvoriti prilike za digitalna poduzeća. U tom je aktu utjelovljeno načelo da ono što je nezakonito izvan interneta mora biti nezakonito i na njemu. Što su internetske platforme veće to su veće i njihove odgovornosti. Dogovorom se dopunjuje politički dogovor o Aktu o digitalnim tržištima postignut prošlog mjeseca te se odašilje snažna poruka svim Europljanima, svim poduzećima u Uniji i našim međunarodnim partnerima“, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen
Izvor: Etienne Ansotte/European Commission

Novi okvir iz Akta o digitalnim uslugama temelji se na europskim vrijednostima, uključujući poštovanje ljudskih prava, slobodu, demokraciju, jednakost i vladavinu prava. Njime će se preraspodijeliti ravnoteža između prava i odgovornosti korisnika, internetskih posrednika, uključujući internetske platforme i vrlo velike internetske platforme te javnih tijela.

Pravila će obuhvaćati i nove postupke za brže uklanjanje nezakonitog sadržaja te sveobuhvatnu zaštitu temeljnih prava korisnika na internetu. Područjem primjene Akta o digitalnim uslugama obuhvaćene su razne internetske posredničke usluge:

• posredničke usluge koje nude mrežnu infrastrukturu: pružatelji pristupa internetu, voditelji registra naziva domena
• usluge smještaja na poslužitelju kao što su računalstvo u oblaku i usluge smještaja internetskih stranica
• vrlo velike internetske tražilice kojima se koristi više od 10% od 450 milijuna potrošača u Uniji i koje stoga imaju veću odgovornost u suzbijanju nezakonitog sadržaja na internetu
• internetske platforme koje povezuju prodavatelje i potrošače kao što su internetske platforme za trgovanje, trgovine aplikacijama, platforme ekonomije suradnje i platforme društvenih medija
• vrlo velike internetske platforme čiji doseg obuhvaća više od 10% od 450 milijuna potrošača u Uniji, što bi moglo predstavljati posebne rizike u pogledu širenja nezakonitog sadržaja i djelovanja štetnih po društvo.

Izvor: Xavier Lejeune/Commission Européenne

Akt o digitalnim uslugama sadržava mjere za suzbijanje nezakonite robe, usluga ili sadržaja na internetu, zatim nove mjere za jačanje uloge korisnika i civilnog društva, mjere za procjenu i ublažavanje rizika te pojačan nadzor i praćenje provedbe pravila koje provodi Komisija.

Suzakonodavci sada moraju službeno odobriti politički dogovor postignut između Europskog parlamenta i Vijeća. Nakon donošenja Akt o digitalnim uslugama izravno će se primjenjivati u cijeloj Uniji, a njegova će primjena početi 15 mjeseci nakon stupanja na snagu ili 1. siječnja 2024., ovisno o tome što nastupi kasnije. Kad je riječ o vrlo velikim internetskim platformama i vrlo velikim internetskim tražilicama, Akt o digitalnim uslugama primjenjivat će se od ranijeg datuma odnosno četiri mjeseca nakon što se odredi koje se platforme i tražilice ubrajaju u tu kategoriju.

Izvor: Dati Bendo/European Commission

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI