MISTERIJ RAZRIJEŠEN

ZABRANA FOTOGRAFIRANJA I SNIMANJA: Selfie je i dalje dopušten 

Autor Krunoslav Ćosić

Tko smije, a tko ne smije fotografirati i snimati u zračnoj luci Zagreb?

Izvor: Krunoslav Ćosić

Međunarodna zračna luka Zagreb je, prema zahtjevu Postaje aerodromske policije, objavila obavijest o zabrani fotografiranja i snimanja na prostoru graničnog prijelaza. Odluka se temelji na članku 21. Pravilnika o obavljanju poslova nadzora državne granice (Narodne novine, broj: 30/14, 43/14 i 72/17).

Prema tekstu obavijesti, nije dopušteno neovlašteno fotografiranje i snimanje na prostoru graničnog prijelaza.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Kontaktirali smo odnose s javnošću Međunarodne zračne luka Zagreb d.d. kako bismo provjerili smiju li se putnici međusobno snimati u dijelu zgrade u kojem se obavlja check-in, smiju li putnici napraviti selfie u duty free shopu, snimati zrakoplove s odlaznih gateova dok čekaju na ukrcaj u zrakoplov kao i da li je dopušteno snimiti raspored letova na info ekranima kako bi putnici zabilježili svoj gate za odlazak. Također, postoje li propisane sankcije za putnike koji se neće pridržavati ove odluke.

Izvor: Krunoslav Ćosić

Vrlo brzo smo dobili precizan odgovor koji sugerira kako je sve prethodno i dalje dopušteno, a „ova obavijest se odnosi na radnike zračne luke i radnike svih ostalih subjekata u zračnoj luci koji operiraju na prostoru graničnog prijelaza i u štićenoj zoni. Obavijest se ne odnosi na putnike koji se fotografiraju tijekom putovanja u putničkom terminalu, osim u zonama u kojima to nije dopušteno – na području zaštitnog pregleda i na području kontrole putovnica.“

Izvor: Krunoslav Ćosić

Izvor: Krunoslav Ćosić