POPUT BOMBE

META PRIJETI EUROPI Isključit će Facebook i Instagram

Autor Krunoslav Ćosić

Razlog ovako drastične poruke je spor oko prijenosa podataka

Izvor: Shutterstock

Poput bombe odjeknula je prijetnja da bi Europljani mogli ostati bez dvije društvene mreže, Facebooka i Instagrama. Problem su im europski propisi o podacima kojima se zabranjuje prijenos, pohrana i obrada podataka na poslužiteljima u SAD-u.

Meta je upozorila da će, ako se ne usvoji novi okvir i više ne budu mogli koristiti trenutni model sporazuma, vjerojatno morati otići s europskog kontinenta.

U pozadini je temelj poslovanja tvrtke Meta (bivši Facebook) koja obradom korisničkih podataka može ciljati svoje oglase na točno određene skupine korisnika, što utječe na prihode i dobit tvrtke. Stroga pravila o obradi privatnih podataka već neko vrijeme Facebooku predstavljaju problem.

Izvor: stLegat / Alamy / Alamy / Profimedia

"Ako nismo u mogućnosti prenositi podatke između zemalja i između regija u kojima poslujemo, ili ako nam je zabranjeno dijeljenje podataka među našim proizvodima i uslugama, to bi moglo utjecati na našu sposobnost pružanja naših usluga, način na koji pružamo naše usluge ili našu sposobnost ciljanja oglasa", stoji u izjavi.

Iz Mete očekuju da bi se u 2022. godini mogao postići dogovor s europskim regulatornim tijelima, ali ako se to ne dogodi kažu da „vjerojatno neće moći ponuditi niz naših najznačajnijih proizvoda i usluga, uključujući Facebook i Instagram.“

Meta je prethodno koristila i obrađivala podatke kroz Privacy Shield, ali je u srpnju 2020. godine Europski sud pravde poništio sporazum zbog kršenja zaštite podataka smatrajući da se ne štiti pravo na privatnost europskih građana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI