I ZA JADRAN

ROBOT ZA ČIŠĆENJE PLAŽE Dizajniran je za prikupljanje najmanjih komadića smeća

Autor Igor Martić

BeBot na solarni pogon prosijava pijesak kako bi prikupio smeće s plaže

Izvor: 4ocean / Ferrari / Profimedia

Robotom se daljinski upravlja s udaljenosti do 300 metara, a BeBot je već spreman za rad. Namijenjen je skupljanju smeća koje ostaje na plažama iza turista, a može prodrijeti u pijesak do dubine 10 centimetara.

Izvor: 4ocean / Ferrari / Profimedia

Izvor: 4ocean / Ferrari / Profimedia

Nakon što zagrabi pijesak mehanički se zrna prosijavaju kroz mrežicu. Može skupljati i komade plastike, što su najčešće ostavljani predmeti po plažama, ali i male komadiće smeća poput opušaka, omota od hrane, čepove s boca.

Za jedan sat rada BeBot može očistiti do 3000 četvornih metara plaže. Uz agilni sustav kretanja može obavljati nesmetano posao odmah čim se dopremi do plaže. Funkcionalan je i u uskim područjima, a za pogon koristi solarnu energiju, putem solarnih panela.

Ciljani kupci ovog robota su hoteli, tvrtke koje održavaju čistoću na plažama, prirodni rezervati, a zanimljiv će biti i za golf terene.

Trenutno se BeBot testira na plažama Floride, u bliskoj budućnosti leti na Havaje kako bi i tamošnjim radnicima pomogao pri čišćenju plaža. Razvili su ga proizvođač pomorske infrastrukture Poralu Marine i tvrtka 4ocean za čišćenje oceana.

Izvor: 4ocean / Ferrari / Profimedia