Pametni gradovi

DANAS JE… Svjetski dan telekomunikacijskog i informacijskog društva

Autor Krunoslav Ćosić

U svijetu je 3,7 milijardi ljudi još uvijek nepovezano na internet

Izvor: Profimedia

Danas bi se u cijelom svijetu trebali organizirati različiti nacionalni programi kako bi se društvo poticalo na promišljanje i razmjenu ideja te podignula svijest o mogućnostima koje pružaju internet i druge informacijske i komunikacijske tehnologije.

Ipak, polovica stanovništva još uvijek nije povezana na internet (3,7 milijardi ljudi), a većinom su to žene. Želimo li da 5G, umjetna inteligencija, internet stvari (IoT), digitalno zdravlje i druge tehnologije budu uistinu transformirajuće i održive bitno je da se u povezano društvo uključi i ovih 3,7 milijardi nepovezanih ljudi.

Na temu telekomunikacijskog i informacijskog društva svake godine upozorava UN koji je 17. svibnja proglasio Svjetskim danom telekomunikacijskog i informacijskog društva.

Izvor: Profimedia

Svjetski dan telekomunikacijskog i informacijskog društva se pod ovim nazivom, nakon usvajanje od strane Opće skupštine UN-a, u svijetu obilježava od studenog 2006. godine kada su u turskoj Antaliji dva druga događaja ujedinjena u jedan – od 1969. godine obilježavao se dan telekomunikacija u spomen na potpisivanje prve međunarodne telegrafske konvencije 1865. godine, a od studenog 2005. godine obilježavao se Svjetski dan informacijskog društva.

Ove je godine tema „Accelerating digital transformation in challenging times“ (ubrzavanje digitalne transformacije u izazovnim vremenima). Digitalne tehnologije bitne su za život, posao, zdravlje i učenje, a epidemija koronavirusa naučila nas je koliko tvrtke, vlade i cjelokupna digitalna zajednica mogu biti otporni i inovativni prilikom zaštite života.

Istovremeno, moramo se zaštititi i od opasnosti koje donose digitalne tehnologije, širenje mržnje i dezinformacije te kibernetički napadi kao i iskorištavanje naših podataka.