SVE VIŠE SMEĆA

NE BISMO IM BILI U KOŽI Jedna država je postala kanta za smeće EU

Autor Ivan Vukić

U 2020. godini Europska je unija izvezla 75 posto smeća više nego u 2004. godini

Image: 423259148, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Valeriia Sviridova / Alamy / Alamy / Profimedia
Izvor: Profimedia

32,7 milijuna tona smeća izvezeno je iz EU u 2020. godini, pokazuju podaci Eurostata, a Turska je u prošloj godini bila primarna destinacija za taj (naš) otpad. Čak 13,7 milijuna tona otišlo je put Turske, što je tri puta više nego u 2004. godini.

Daleko ispod Turske je Indija u koju je prošle godine otišlo oko 2,9 milijuna tona, a smeće su Europljani skupljali i u svojim zemljama – u Velikoj Britaniji završilo je 1,8 milijuna tona dok je u Švicarsku otišlo 1,6 milijuna tona.

Slijede Norveška sa zaprimljenih 1,5 milijuna tona smeća, Indonezija s 1,4 milijuna te isto toliko i Pakistan. Smeće koje se iz EU šalje u Kinu u posljednjim je godinama primjetno manje nego ranijih godina – u 2009. godini Kina je uvezla 10,1 milijuna tona smeća, a u prošloj je godini tamo otišlo samo 0,6 milijuna tona.

Što se događa s elektronskim otpadom?

Prema Global E-waste Monitoru, u 2019. godini u svijetu je stvoreno 53,6 milijuna tona elektroničkog otpada. Ta se brojka u samo pet godina povećala za 21 posto, čineći e-otpad najbrže rastućim domaćim otpadom na svijetu.

Najveći proizvođač elektroničkog otpada je Kina s ukupno 10,1 milijuna tona. Međutim, u relativnom smislu, Kinezi su daleko od svjetskog vrha sa 7,2 kilograma po stanovniku. Za usporedbu, mnoge nacije godišnje proizvedu više od 20 kilograma po stanovniku.

Izvor: Profimedia

Skandinavske zemlje posebno visoko kotiraju. Norveška je na vrhu ljestvice s 26 kilograma e-otpada po glavi stanovnika godišnje, što je povećano zastupljenošću električnih automobila čije se baterije računaju kao e-otpad. Velika Britanija zauzima drugo mjesto s blizu 24 kilograma po stanovniku, dok Švicarska, Danska, Australija, Nizozemska, Island, Francuska i SAD proizvode između 21 i 22 kilograma.

Sljedeći čimbenik brzog rasta e-otpada su uređaji koji postaju sve jeftiniji te su proizvedeni kako bi trajali kraće. No, prema istraživačima sa Sveučilišta Ujedinjenih naroda koji su sastavili izvješće, rast količina e-otpada također signalizira i porast životnog standarda širom svijeta, jer si sve više ljudi može priuštiti uređaje koji olakšavaju svakodnevni život.

Izvor: Profimedia

Iako rast e-otpada neće biti u potpunosti zaustavljen, tvorci izvještaja upozoravaju da kapaciteti za recikliranje i sigurno odlaganje moraju rasti istim tempom kao i količine e-otpada koji se stvara.