Pametni gradovi

PAMETNI GRADOVI: Dostava paketa uz pomoć drona i 5G tehnologije

Autor Krunoslav Ćosić

Dronovi će međusobno komunicirati kako ne bi došlo do bliskog kontakta u zraku

Izvor: Youtube

Sustav se sastoji od komunikacije između nekoliko dronova u letu kao i s različitim povezanim urbanim elementima kako bi se izvršila ispravna dostava paketa do mobilnog sabirnog mjesta. Telefónica je razvila prvi slučaj upotrebe u Španjolskoj za dostavu paketa koji se temelji na kontroli zračnog prometa dronovima povezanim na 5G.

Glavni je cilj projekta, za koji se primjenjuju C-V2X (povezani automobil) i RTK tehnologije za precizno lociranje, procijeniti kako 5G mreža može olakšati razvoj i implementaciju usluga s dronovima u urbanim sredinama.

Pilot se sastoji od leta nekoliko dronova koji komuniciraju međusobno i s različitim urbanim elementima povezanim s ciljem ispravne dostave paketa u mobilnom sabirnom mjestu pronalazeći na svom putu drugi dron ili obavijest o zoni zabranjenog područja.

Izvor: Youtube

Za razvoj ovog projekta ključno je bilo uključivanje Correosa, inovativne i pionirske tvrtke u istraživanje novih rješenja za prijevoz robe bespilotnim letjelicama, za dosezanje teško dostupnih područja ili čak pružanje novih usluga.

Da bi to postigla Telefónica je surađivala s Gradiantom za razvoj inteligentnog kooperativnog komunikacijskog sustava (temeljenog na 5G i C-V2X), implementaciji rješenja koje omogućuje ponudu preciznih lokacija i integraciju ovih tehnologija u bespilotne letjelice i pametne elemente Pametnog grada.

Ericsson je također sudjelovao s analizom i studijom o lokaciji koju će 5G donijeti u budućnosti, a Genasys, tvrtka specijalizirana za LBS usluge i kritične hitne komunikacije, kako bi dobili lokaciju koju nudi mobilna mreža trenutno u komercijalnom načinu rada na kojoj je ovaj projekt razvijen i implementiran od strane Ericssona.

Izvor: Telefonica

Konkretno, implementirani slučajevi upotrebe su u koordinaciji prometa između dva drona: jedan dron presreće prolaz drugog drona, otkrivajući opasnost od sudara. Jedan od dronova se zaustavlja, ustupa mjesto drugom dronu i tako izbjegava sudar, a potom svaki dron nastavlja svojom rutom.

Upozorenje o ograničenom području: svjetiljka spojena na tlo označava zabranjeno područje i stalno javlja njegovu lokaciju. Dron na svojoj putanji, po ulasku u tu zonu, detektira da se radi o zabranjenom području, napušta to područje i nastavlja ga obilaziti nastavljajući svoju rutu.

Dostava paketa na mobilnoj točki dostave: mobilna sabirna točka povremeno šalje svoju poziciju i tako dron dolazi do te točke i precizno slijeće. Sve to popraćeno je platformom za kontrolu zračnog prostora koja u stvarnom vremenu geolocira sve povezane dronove te prikazuje informacije svih aktera i komunikacijske poruke koje se razmjenjuju.

Kako bi ovaj pilot bio moguć bilo je potrebno kombinirati nekoliko tehnologija kao što su 5G, C-V2X komunikacije (iste one koje se koriste u povezanom automobilu), RTK tehnologija i mobilna lokalizacija.

C-V2X, una tecnología clave en el vuelo de drones en entornos urbanos
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI