I VI MOŽETE POMOĆI

SAT ZA PLANET ZEMLJU: Tamni način na telefonu štedi energiju

Autor Krunoslav Ćosić

Uz isključivanje nepotrebne rasvjete istu stvar možete napraviti i na svojem smartphoneu

Izvor: Viber

Već 15 godina, od 2007., postoji inicijativa Sat za planet Zemlju (Earth Hour) u organizaciji WWF-a (World Wide Fund for Nature), pokrenuta u australskom Sydneyu, a s kojom se želi upozoriti na razorne posljedice čovjeka na planet i suočavanje s posljedicama klimatskih promjena. Kroz simboličko isključivanje svjetla na samo jedan sat pokušava se pokazati predanost zaštiti prirode.

Ove se godine Sat za planet Zemlju održava u subotu 26. ožujka 2022., u periodu od 20:30 do 21:30 sati. Jednostavno, u svojoj kući isključite svjetla koja vam nužno ne trebaju i pridružite se globalnoj inicijativi u kojoj sudjeluju milijuni ljudi u 190 zemalja širom svijeta, ali i mnogi gradovi.

I grad Zagreb sudjeluje u inicijativi, a ove će godine na sat vremena biti isključena javna i dekorativna rasvjeta na Trgu Nikole Šubića Zrinskog (osim rasvjete kolnika).

WWF - together possible
Izvor: Youtube

I na svojem pametnom telefonu također možete isključiti rasvjetu ukoliko tijekom tih sat vremena nećete koristiti nikakve funkcionalnosti, a ako baš morate onda uključite Dark odnosno Tamni način rada. Ovaj način rada ekrana koristan je u noćnim satima jer ne samo što štedi energiju nego i smanjuje utjecaj na naš organizam.

U mobilnoj aplikaciji Viber, uz uobičajeni klasični i crni (tamni) način rada pronašli smo i tamnoplavi način rada. Za odabir nekog od ova dva načina u Viberu otvorite Više, zatim Postavke te Izgled. Na izbor vam se nude klasična, tamnoplava i crna tema.

Možete odabrati i opciju Automatska tema tako da će Viber pratiti odabir u postavkama telefona (ako u postavkama telefona odaberete Tamni način, on će se tog trenutka automatski primijeniti i na Viber).