KOLIKO NAS IMA

POPIS STANOVNIŠTVA, KUĆANSTAVA I STANOVA Moći ćete se samostalno upisati kroz e-Građani

Autor Krunoslav Ćosić

U rujnu počinje novi popis stanovništva u Republici Hrvatskoj, a mi istražujemo i što će se događati 2100. godine u svijetu

Izvor: Profimedia

Pet od deset najvećih zemalja svijeta u 2100. godini bit će u Africi, pokazuju projekcije Ujedinjenih naroda, a prenosi Statista. Nama u Hrvatskoj tek slijedi popis stanovništva koji će se odvijati u dvije faze, a obuhvaća sljedeće tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove.

Popis će se provesti prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa, a cilj Popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova.

Popis se provodi u dvije faze:
– od 13. rujna 2021. do 26. rujna 2021. samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani
– od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači obavljaju popisivanje svih popisnih jedinica koje se nisu samostalno popisale, putem osobnog intervjua sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te obavljaju kontrolu podataka prikupljenih u prvoj fazi Popisa.

Izvor: Tanja Esser / Alamy / Alamy / Profimedia

Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS).

Dakle, Popis 2021 provodit će se u dvije faze, što građanima nudi dvije opcije: popisivanje iz sustava e-Građani i popisivanje na tradicionalan način, uz pomoć popisivača koji će doći u kućanstvo. Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Ako ste zainteresirani za posao popisivača i kontrolora u drugoj fazi provedbe Popisa 2021, raspisan je javni poziv, a prijaviti se možete na mrežnim stranicama Popisa (www.popis2021.hr) popunjavanjem prijave za popisivača/kontrolora, odgovarajući na pitanja o osobnim podacima, iskustvu u poslovima anketiranja, informatičkoj pismenosti te na demografska pitanja. Rok za podnošenje prijava je do 15. srpnja 2021. Na Popisu 2021. bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora.

Izvor: Gunter Kirsch / Alamy / Alamy / Profimedia

Na području današnje Republike Hrvatske prvi popisi stanovništva provedeni su 1746. i 1754. i to su bili ''terezijanski'' popisi, za vladavine Marije Terezije. Prvi rezultati Popisa 2021. bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja na terenu.

Idemo sad van granica Lijepe naše. Dok se u 2020. godini pet od deset najmnogoljudnijih zemalja svijeta nalazilo u Aziji, slika će izgledati drugačije 2100. godine, kada će pet afričkih zemalja - Nigerija, Etiopija, Tanzanija, Egipat i Demokratska Republika Kongo biti među deset najvećih na svijetu.

Iako će neke azijske zemlje i dalje rasti, to će se odvijati nižom stopom, a prema stanovništvu će ih nadmašiti afričke zemlje koje pokazuju brži rast. Očekuje se da će se zemlje poput Kine i Bangladeša smanjiti do 2100. godine, uglavnom kao rezultat višeg životnog standarda i obrazovanja koji je već počeo smanjivati natalitet.

Izvor: H + S Images / ImageSource / Profimedia

1950. godine četiri su europske zemlje bile među najvećima na svijetu – Rusija, Njemačka, Velika Britanija i Italija. Nijedna od njih neće biti na toj listi u 2100. godini.

Broj djece rođene u svijetu već se smanjuje, ali trenutno uz 2,5 djece rođene po ženi svjetska populacija još uvijek raste. Istraživači UN-a otkrili su da bi, ako bi globalna stopa plodnosti nastavila padati onom brzinom koja je trenutno, dosegla 1,9 djece po ženi 2100. godine i u tom bi se trenutku svjetska populacija zapravo smanjivala.

Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

2100. godine lista zemalja s najvećim brojem stanovnika trebala bi izgledati ovako:

1. Indija
2. Kina
3. Nigerija
4. SAD
5. Pakistan
6. Demokratska Republika Kongo
7. Indonezija
8. Etiopija
9. Tanzanija
10. Egipat