UMJESTO BILJEGA

UZ POMOĆ SUSTAVA E-PRISTOJBE Plaćanje pristojbi i naknada kartičnim plaćanjem

Autor Krunoslav Ćosić

Ne trebate više kupovati biljege. Sustav e-Pristojbe osigurava različite opcije plaćanja pristojbi i naknada za usluge koje pružaju javnopravna tijela elektroničkim ili klasičnim putem

Izvor: FINA

Od sada će tijela državne vlasti imati bolji i jednostavniji pregled nad provedenim procesima, a sam sustav e-Građani proširen je dodatnim mogućnostima koje su namijenjene bržem i jednostavnijem rješavanju administrativnih procesa. Kratki je to sažetak predstavljenog sustava e-Pristojbe, čime se nastavlja s digitalizacijom državne uprave.

Kroz portal e-Građani pruža se 89 usluga i koristi ga više od 1,25 milijuna korisnika. Portal je nedavno i redizajniran čime je građanima i poduzetnicima postao jednostavniji i pristupačniji.

Korištenjem javnih elektroničkih usluga građani i poduzetnici imaju pojednostavljenu komunikaciju s javnom upravom, čime se ubrzava usluga, bez papira, bez čekanja u redovima, bez odlazaka na šaltere i uz uštedu vremena. Usluge koje ne zahtijevaju fizički dolazak mogu se preuzeti elektroničkim putem, a sve s ciljem da se zaštiti zdravlje građana i djelatnika javne uprave.

Sustav e-Pristojbe osigurava različite opcije plaćanja pristojbi i naknada za usluge koje pružaju javnopravna tijela elektroničkim ili klasičnim putem. Uspostavom sustava e-Pristojbe, građanima i poduzetnicima je omogućeno plaćanje potrebnih pristojbi i naknada kartičnim plaćanjem, što dodatno olakšava korištenje elektroničkih usluga, uključujući i usluge koje se ostvaruju na šalterima jer više nije potrebno kupovati biljege.

U svim je županijama omogućeno plaćanje 215 identificiranih javnih usluga iz nadležnosti deset središnjih tijela, čime je dodatno ubrzan proces digitalizacije i plaćanja usluga elektroničkim putem.
Ukupna vrijednost ovog projekta u cijelosti financiranog iz Europskog socijalnog fonda je 50.523.857,45 kuna.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI