podaci o prijetnjama

Kiberprijetnje postaju sve raširenije, a kibernapadi sve sofisticiraniji

Autor Igor Martić

Donesena je uredba o kibersigurnosti koja će pojačati sigurnost institucija EU-a

Izvor: Acronis

Na snagu su već stupila nova pravila za jačanje kibersigurnosti institucija Europske Unije, a uredbom se utvrđuju mjere za visoku razinu zajedničke kibersigurnosti u institucijama, tijelima, uredima i agencijama Unije.

Smisao uredbe je utvrditi mjere za uspostavu unutarnjeg okvira za upravljanje, upravljanje i kontrolu cybersigurnosnih rizika za svaki subjekt Unije te se uspostavlja novi Međuinstitucijski odbor za kibersigurnost (IICB) radi praćenja i potpore njezinoj provedbi od strane subjekata Unije.

Njime se osigurava prošireni mandat tima za hitne računalne intervencije za institucije, tijela, urede i agencije EU-a (CERT-EU) kao koordinacijskog centra za prikupljanje obavještajnih podataka o prijetnjama, razmjenu informacija i odgovor na incidente, središnjeg savjetodavnog tijela i pružatelja usluga.

Izvor: Acronis

Došlo je i do preimenovanja iz CERT-EU u Službu za kibersigurnost za institucije, tijela, urede i agencije Unije, ali zadržava se kratak naziv „CERT-EU”. Povjerenik za proračun i administraciju Johannes Hahn izjavio je:

„Budući da kiberprijetnje postaju sve raširenije, a kibernapadi sve sofisticiraniji, postizanje visoke zajedničke razine kibersigurnosti u svim subjektima Unije ključno je za osiguravanje otvorene, učinkovite, sigurne i otporne javne uprave EU-a. Uredbom se jača kibersigurnost subjekata Unije i usklađuje administracija EU-a sa standardima država članica, kao što je Direktiva o visokim zajedničkim razinama kibersigurnosti u cijeloj Uniji, poznata i kao Direktiva NIS 2. Brzo donošenje Uredbe dokazuje predanost EU-a tim ciljevima. Sada pozivam suzakonodavce da se brzo uključe u pregovore o usporednoj Uredbi o sigurnosti podataka.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI