beskontaktni čip

POČELO JE IZDAVANJE: Stigla je vozačka dozvola nove generacije

Autor Krunoslav Ćosić

Nakon 10 godina građani Hrvatske ponovo imaju moderan dokument

Izvor: MUP

Uz grafičke elemente zaštite koji su osuvremenjeni i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom značajno je umanjena mogućnost krivotvorenja vozačkih dozvola. Najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i AKD su započeli s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole Gen2, a nova dozvola nasljeđuje deset godina staro izdanje prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom.

Izvor: MUP

1. srpnja 2013. Republika Hrvatska je kao jedna od prvih država članica EU-a započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama.

Uz softverske komponente na čipu razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.

Izvor: MUP

„Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole“, rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, i istaknuo kako Republika Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

Nova vozačka dozvola je elektronički čitljiva u svim državama članicama EU-a, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama. Pri tome cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena.

Građani novu vozačku dozvolu mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

Izvor: MUP