Pametna uprava

ZAKON O DIGITALNIM USLUGAMA: Apple i Google ponovo pod povećalom

Autor Krunoslav Ćosić

Europska komisija je zatražila više pojedinosti o praksama povezanim s transparentnošću

Izvor: Shutterstock

Na koji način Apple i Google paze na širenje nezakonitog i štetnog sadržaja zanima Europsku komisiju (EK) koja od dvojca traži transparentnost, prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA - Digital Services Act).

Dali su im mjesec dana vremena za odgovor odnosno do 15. siječnja 2024. Do tada imaju vremena poslati odgovor ili će se sučeliti s kaznama.

Na taj način Europska komisija vrši pritisak kako bi dobili detalje o praksi trgovina aplikacijama. Dvije američke kompanije morat će dostaviti više informacija o svojim tržištima, a zahtjev je uslijedio nakon što je u travnju EK te tvrtke imenovala pružateljima vrlo velikih online platformi, uz Amazon i Meta Platforms.

Kompanije trebaju objasniti na koji su način identificirale sve sistemske rizike koji se tiču Appleovih App Storea i Google Playa, posebno onih koji se odnose na širenje nezakonitog i štetnog sadržaja te sve negativne učinke na vježbu temeljnih prava kao i o javnom zdravlju i sigurnosti, piše Mobile World Live.

Zakon o digitalnim uslugama dogovorili su u 2022. godini europski političari kako bi bolje upravljali moderiranjem sadržaja na internetskim platformama. Problem su i personalizirani oglasi te sustavi preporuka tvrtki, a sve je veći pritisak i zbog antikonkurentskih praksi.

DSA bi trebao stupiti na snagu u 2024. godini te će nadopuniti Zakon o digitalnim tržištima.