INDIJA KAO EU

APPLE IMA PROBLEME U INDIJI: Razlog je USB-C konektor na iPhone seriji

Autor Krunoslav Ćosić

Apple upozorava na mogući prekid proizvodnje u Indiji zbog USB-C standarda

Izvor: ephotocorp / Alamy / Alamy / Profimedia

Nastave li se u Indiji, kao i u Europskoj uniji, planovi uvođenja univerzalnih priključaka za punjenje iPhone telefona Apple bi mogao doći u situaciju da neće uspjeti postići proizvodne ciljeve, upozoravaju iz kompanije, a prenosi Mobile World Live.

Kako Reuters izvještava, Apple je dužnosnicima indijske vlade na sastanku rekao da žele da se stariji modeli iPhonea izuzmu od predloženih pravila za uvođenje univerzalnog USB-C punjenja, što vrijedi za uređaje planirane do lipnja 2025. ili da im se barem odobri produljenje do sredine 2026.

Novinska agencija navela je kako zapisnik sa sastanka s dužnosnicima pokazuje da su Appleovi regulatori i rukovoditelji za usklađenost proizvoda rekli da tvrtka neće uspjeti ispuniti ciljeve indijske sheme poticaja vezane uz proizvodnju ako joj se ne odobri produljenje ili odgoda.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tvrtka nije otkrila točne brojke koliki je dio proizvodnje u opasnosti, ali je izjavila da se dizajn njenih ranih proizvoda ne može mijenjati.

Indija želi slijediti EU u implementaciji zajedničkog sustava punjača, pri čemu sve države članice moraju usvojiti USB-C do kraja 2024. Apple je bio pod jakim utjecajem poteza EU-a jer je dugo koristio svoj Lightning konektor kao priključak za punjenje za svoj iPhone.

Međutim, usvojio je USB-C u svojoj vodećoj liniji iPhonea 15 lansiranoj početkom rujna ove godine.

Counterpoint Research predviđa da će Apple 2023. godinu završiti sa 6 posto udjela na indijskom tržištu pametnih telefona, uglavnom zbog popularnosti iPhone 12, 13 i 14 linija. Appleovi dobavljači također su krenuli u proširenje svojih pogona u zemlji, uključujući Foxconn, koji se u listopadu obvezao uložiti 1,6 milijardi dolara u povećanje proizvodnih kapaciteta.

Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI