USKORO RJEŠENJE

PROBLEM JE RAZINA ZRAČENJA: Francuzi zabranili prodaju iPhonea 12

Autor Smartlife

Francuska je obustavila prodaju iPhonea 12 zbog zračenja, a Apple je odmah hitno reagirao

Izvor: Photo by EmShuvo / Pexels

"To se odnosi na specifične testove koje koriste francuski regulatori i nije razlog za brigu o sigurnosti korištenja", rekao je Apple te najavio da će objaviti novo ažuriranje softvera za iPhone 12 namijenjeno korisnicima u Francuskoj.

Time će udovoljiti zahtjevima regulatora koji su naredili obustavu prodaje uređaja zbog prekoračenja razine zračenja. Francuske vlasti pozdravile su ovaj potez i najavile da će ažuriranje uskoro biti testirano kako bi se što prije nastavila prodaja modela lansiranog 2020. godine.

"Izdat ćemo ažuriranje softvera za kupce u Francuskoj kako bismo zadovoljili zahtjeve francuskih regulatora. Radujemo se nastavku prodaje iPhonea 12 u Francuskoj", rekao je Apple u izjavi.

Izvor: Shutterstock

Ta je tvrtka, međutim, nastavila dovoditi u pitanje stav francuskih vlasti o razini zračenja svojih uređaja tvrdeći da su oni već certificirani od strane niza međunarodnih organizacija i da su u skladu s međunarodnim standardima.

“Odnosi se na specifične testove koje koriste francuski regulatori i nije razlog za brigu o sigurnosti korištenja”, poručili su iz američkog tehnološkog diva.

Izvor: Apple

Francuska nacionalna agencija za frekvencije objavila je u utorak da je specifična razina apsorpcije, odnosno razina radiofrekvencije koju tijelo apsorbira s uređaja, veća od zakonski dopuštene kod iPhonea 12, zbog čega je uvedena obustava prodaje tog modela.

Tijekom posljednja dva desetljeća proveden je cijeli niz istraživanja o zdravstvenim rizicima korištenja mobitela. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije nisu utvrđeni štetni učinci po ljudsko zdravlje koje uzrokuje korištenje pametnih telefona.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI