Pametna uprava

SVI PROIZVODI NA EU TRŽIŠTU: Bit će održivi, izdržljivi i ekološki prihvatljivi

Autor Krunoslav Ćosić

U Europskoj se uniji pripremaju nove norme i rješenja poput ekološkog dizajna

Izvor: Valery Vasilyeu / Panthermedia / Profimedia

Europska Unija želi uvesti minimalne standarde kako bi gotovo svi proizvodi na tržištu bili održivi, izdržljivi i ekološki prihvatljivi. U pripremi su nova pravila ekološkog dizajna za održive proizvode na tržištu EU-a.

Norma će postati dugotrajni, sigurni proizvodi koji se mogu reciklirati i koji manje štete okolišu, a EU to želi postići kroz nova pravila za ekološki dizajn. Ako se pitate što je ekološki dizajn, slijedi pojašnjenje.

Ekološki dizajn uključuje integraciju ekoloških aspekata u proces razvoja proizvoda kako bi se postigao minimalni utjecaj na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. Proizvođači u EU-u već su obvezni pridržavati se pravila ekološkog dizajna za energetske proizvode poput grijalica, hladnjaka, usisavača i računala kako bi se smanjila potrošnja energije i negativni učinci na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda.

Izvor: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Uvođenjem novih pravila ekološkog dizajna za gotovo svaki proizvod EU želi otići korak dalje. Podloga je podatak kako je 10% godišnje uštede energije ostvareno kroz ekološki dizajn proizvoda u 2021. godini.

Prije nešto više od godinu dana, u ožujku 2022. Europska komisija predložila je novu Uredbu o ekološkom dizajnu kojom bi značajno proširila opseg proizvoda na koje se primjenjuje. Osim toga, postavila bi dodatne zahtjeve i minimalne standarde za trajnost, mogućnost popravka, energetsku učinkovitost i recikliranje proizvoda.

Digitalna putovnica proizvoda

Digitalna putovnica za praćenje proizvoda pružit će potrošačima sve relevantne informacije potrebne za donošenje informiranih odluka. To su sveobuhvatne informacije o životnom ciklusu proizvoda uključujući tehničku dokumentaciju, informacije o štetnom kemijskom sadržaju i priručnik za korisnike. Pružit će informacije o utjecaju kupnje na okoliš te će olakšati popravak i recikliranje proizvoda.

Novim će se pravilima spriječiti uništavanje neprodanih proizvoda, potaknuti zelena javna nabava te pružiti financijski poticaji poput ekoloških kupona i zelenog oporezivanja kako bi se potaknula kupnja ekološki prihvatljivih proizvoda.

Izvor: Elena Uve / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlament je podržao prijedlog za pravila ekološkog dizajna, ali također želi:

- zabraniti proizvođačima da ograničavaju trajnost proizvoda i čine ih prerano zastarjelima
- dati prioritet zahtjevima ekološkog dizajna za proizvode poput željeza, čelika, aluminija, tekstila, namještaja, guma, deterdženata, boja i kemikalija.
- zabraniti uništavanje neprodanog tekstila i obuće te električne i elektroničke opreme
- uspostaviti javnu internetsku platformu za usporedbu informacija iz putovnice proizvoda.