biometrijski novčanik

DIGITALNA IDENTIFIKACIJA: Kraj prijevara s digitalnim identitetom

Autor Krunoslav Ćosić

Tri telekom operatora rješavaju sve vezano uz digitalne identifikacije

Izvor: rini astiyah / Panthermedia / Profimedia

Europska unija (EU) odabrala je Deutsche Telekom, Telefonicu i Vodafone Njemačka za provođenje terenskih ispitivanja za razvoj funkcija digitalne identifikacije i poboljšanje sigurnosti biometrijske tehnologije.

U okviru projekta EU je navela da je uspostavila konzorcij koji se sastoji od operatora, koji će u njeno ime biti odgovoran za testiranje biometrijskih novčanika za digitalni identitet u 19 zemalja. Zemlje uključene u ispitivanje uključuju Njemačku, Austriju, Francusku, Poljsku, Grčku, Nizozemsku i Ukrajinu.

Izvor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Izvor: Igor Klyakhin / Panthermedia / Profimedia

Registracije za bankovne račune i vozačke dozvole pomoću osobnih iskaznica bit će testirane dok su probe za online javne usluge, uključujući upotrebu e-potpisa, već u tijeku. Ispitivanja su dio napora EU-a za usvajanje poboljšanog tehničkog okvira za sigurne digitalne identitete budući da su do sada primijenjene metode očito naišle na kritike zbog visokih troškova i ranjivosti.

Deutsche Telekom, Telefonica i Vodafone također će pokušati suzbiti prijevare s digitalnim identitetom i poboljšati sigurnost u prekograničnim aktivacijama SIM kartica u Ukrajini.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da će novi digitalni identitet biti "onaj u koji vjerujemo i koji građani svugdje u Europi mogu koristiti za sve, od plaćanja poreza do najma bicikla. Tehnologija s kojom mi sami možemo kontrolirati koji se podaci koriste i kako”. Testiranje će trajati do kraja 2024.

Izvor: Valery Vasilyeu / Panthermedia / Profimedia