Pametna uprava

EUROPSKA KOMISIJA: Planira uložiti 160 milijardi eura u ključnu tehnologiju

Autor Igor Martić

"Budućnost strateških industrija treba se stvarati u Europi"

Izvor: Europska komisija

Europska komisija (EK) zatražila je od vlada dodatnih 10 milijardi eura za financiranje novopredloženog programa usmjerenog na povećanje razvoja i proizvodnje ključnih tehnologija, budući da se nada da će do 2027. generirati ulaganja vrijedna 160 milijardi eura.

U priopćenju, EK je primijetila da se shema temelji na postojećim inicijativama uključujući Zakon o čipovima i Digitalnu Europu, piše Mobile World Live. Novi program Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) bit će usmjeren na nekoliko fokusnih područja: duboku i digitalnu tehnologiju uključujući mikroelektroniku, 5G, naprednu povezanost i kibernetičku obranu; čistu tehnologiju uključujući obnovljivu energiju te još i na biotehnologiju.

EC je naveo da će program STEP ojačati otpornost gospodarskog područja na "vjetrove" navodeći sve potencijalne poremećaje u opskrbnom lancu, manjak radne snage, inflaciju i nagli porast troškova energije.

Izvor: Xavier Lejeune/Commission Européenne

U sklopu programa izradit će se portal za promicanje sinergije između različitih projekata. Također će služiti kao platforma za one koji traže sredstva. “Budućnost strateških industrija treba se stvarati u Europi”, rekla je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

"S postojećim financiranjem i dodatnih 10 milijardi eura koje namjeravamo uložiti, cilj nam je doseći do 160 milijardi eura ulaganja u narednim godinama."