PICHAI I BRETON

EUROPSKA KOMISIJA I ŠEFOVI GOOGLEA: Kuju pakt o umjetnoj inteligenciji

Autor Ivan Vukić

Prijedlog zakona o umjetnoj inteligenciji prvobitno je izradila Europska komisija 2021.

Izvor: Pexels

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai i europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton postigli su inicijalni dogovor o razvoju dobrovoljnih pravila o umjetnoj inteligenciji, uoči dovršetka propisa EU-a o tehnologiji.

U izjavi na društvenim medijima Breton je istaknuo da će organizacije raditi zajedno na razvoju takozvanog AI pakta (AI Pact). Očekuju da će "svi glavni europski i neeuropski akteri umjetne inteligencije" također biti uključeni.

“Očekujemo da tehnologija u Europi poštuje sva naša pravila, o zaštiti podataka, online sigurnosti i umjetnoj inteligenciji”, dodao je Breton. “U Europi se ne bira. Drago mi je što Sundar Pichai to prepoznaje i što je predan poštivanju svih pravila EU-a.”

Izvor: Shutterstock

Prijedlog zakona o umjetnoj inteligenciji prvobitno je izradila Europska komisija 2021. i trenutno je u Europskom parlamentu, koji očekuje da će o svom stajalištu glasati sljedeći mjesec. Mora ga odobriti i Europsko vijeće.

Nekoliko sati nakon što je Breton pozdravio uspješan sastanak s Pichaijem, Reuters je izvijestio o komentarima izvršnog direktora OpenAI-ja Sama Altmana koji je naveo da bi početni nacrt Zakona o umjetnoj inteligenciji predstavljao "pretjerano reguliranje", iako je primijetio da očekuje da će biti "povučen".

Međutim, publikacija je primijetila da je Altman rekao da bi tvrtka mogla razmisliti o napuštanju Europe ako se ne bude mogla pridržavati nadolazećih pravila.