NIŽE CIJENE

KONAČNO: Povoljniji podatkovni roaming između Zapadnog Balkana i EU

Autor Krunoslav Ćosić

Smanjenje naknada je dogovoreno između 38 telekomunikacijskih operatora iz EU-a i Zapadnog Balkana

Izvor: Pixabay

Složili su se da će roaming podataka između Zapadnog Balkana i EU-a učiniti pristupačnijim za građane i tvrtke u obje regije, a proces podupiru Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council) i Europska komisija. Ovaj je sporazum usklađen s Deklaracijom o roamingu potpisanom na summitu EU-Zapadni Balkan u prosincu 2022. u Tirani.

Izvor: Europska komisija

Operatori su se obvezali značajno smanjiti jaz između roaminga i domaćih naknada za korištenje podataka u oba smjera između EU-a i Zapadnog Balkana. Maksimalne maloprodajne razine cijena ('ograničene cijene') za 1 gigabajt smanjit će se od listopada 2023. do 2028.:

18 € od 1. listopada 2023.
14 € od 2026. godine
9 € od 2028. godine

Sporazumom su predviđene godišnje revizije za procjenu učinaka i sljedećih koraka. Uoči sporazuma povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi rekao je: „Nadovezujući se na uspjeh režima Roam Like at Home u EU-u i na zapadnom Balkanu, pozdravljam potpisivanje dobrovoljnog sporazuma između 38 telekomunikacijskih operatora. Snižavanje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. listopada ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo učiniti sve što možemo kako bismo ubrzali stvarnu integraciju Zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište."

Očekuje se da će uvođenje ograničenja cijena smanjiti cijene podatkovnog roaminga za korisnike koji putuju između EU-a i zapadnog Balkana. Ovo ograničavanje cijena potiče i pojednostavljuje poslovne, kulturne, turističke i druge razmjene između EU-a i zapadnog Balkana, jačajući veze između susjednih regija.

Izvor: Pixabay

Operatori trenutno rade na kreiranju proizvoda s cijenom nižom od dogovorenog cjenovnog limita, koji će biti dostupni za kupnju najširem mogućem broju potrošača. Ostali telekomunikacijski operatori iz EU-a i Zapadnog Balkana pozvani su da se pridruže inicijativi.

Područja koja se u dokumentima EU-a svrstavaju pod Zapadni Balkan su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

Već godinama hrvatski građani, s hrvatskom SIM karticom, za 1 GB roaming podataka u Bosni i Hercegovini i drugim ne-EU zemljama plaćaju od oko 3500 eura (27.000 kuna) pa sve do 12.340 eura (93.000 kn).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI