JOŠ 10 GODINA

Europski parlament traži besplatno proširenje roaminga

Autor Davor Dakić

Europska tijela predlažu da se roaming produži za daljnjih deset godina

Izvor: sangidan idan / Panthermedia / Profimedia

Odbor za industriju Europskog parlamenta glasovao je za trajanje programa Roam Like At Home do 2032. godine, a također je predložio ukidanje prireza na pozive upućene zemljama EU.

Europska tijela rade na proširenju pravila koja korisnicima pružaju besplatne usluge roaminga tijekom putovanja u Europsku uniju (EU), a predlažu da se program produži za još deset godina, objavio je Mobile World Live.

Naknade za roaming ukinute su 2017. godine na petogodišnje razdoblje koje završava sredinom 2022. godine. Zastupnica u Europskom parlamentu Angelika Winzig istaknula je kako "svi imamo izravnu korist od jedinstvenog tržišta EU-a".

Izvor: dzmat.ph / Alamy / Alamy / Profimedia

Parlament želi "dodatno smanjiti troškove i poboljšati kvalitetu usluge" za potrošače u regiji, rekla je Winzig dodajući najnoviji plan čiji je cilj spriječiti smetnje za mobilne operatore. U priopćenju, parlament objašnjava da će se o shemi raspravljati na sastanku sljedećeg tjedna, a također zahtijeva odobrenje Europskog vijeća.

Ostali potezi u najnovijem planu uključuju osiguravanje potrošačima iste kvalitete i brzine mobilne veze tijekom putovanja, zajedno s besplatnim pristupom hitnim službama putem poziva i SMS-a. Analiza Europske komisije o roamingu pokazuje kako "tržišni uvjeti još uvijek ne jamče da se besplatni roaming može nastaviti bez regulatorne intervencije".

Britanski operateri EE, Vodafone i 3 imaju u planu ponovno uvođenje naknade za roaming, nakon što je Velika Britanija izašla iz EU.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI