Pametna uprava

Servisi namijenjeni za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja

Autor Igor Martić

Čemu služe novi servisi e-Potpis i m-Potpis te e-Pečat i m-Pečat?

Izvor: Gov.hr

Elektroničke usluge e/m-Potpis i e/m-Pečat su skup servisa namijenjenih za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja, a namijenjene su prvenstveno tijelima državne i javne uprave.

Dio su sustava e-Građani i e-Poslovanje, a javnopravna tijela mogu ih jednostavno ugrađivati u svoje interne procese. Tako će moći ovjeravati svoje izlazne e-akte prema građanima i poslovnim subjektima stavljajući elektronički pečat javnopravnog tijela kao i prema potrebi elektronički potpis ovlaštenog službenika ili čelnika.

Platforme za e-potpis i e-pečat sljedeći su korak u podizanju produktivnosti javne uprave i olakšavanju komunikacije građana s javnom upravom. Umjesto papira, potpisivanja i skeniranja građani i poduzetnici sada mogu klikom miša riješiti potrebnu administraciju.

Servisi e-Potpis i m-Potpis te e-Pečat i m-Pečat pojednostavljuju administrativne procese, štede vrijeme i novac hrvatskim građanima i poduzetnicima, a razvili su ga stručnjaci iz AKD-a. Građanima, poslovnoj zajednici, državnoj i javnoj upravi od sada su na raspolaganju napredna IT rješenja, servisi i usluge povjerenja koje su temelj digitalne transformacije: projekt e/m pečat, e/m potpis, projekt digitalne osobne iskaznice i uspostava Certilije - otvorene i dostupne platforme koja ima sve pretpostavke buduće EU lisnice.

Izvor: Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva

Realizacijom projekta i implementacijom platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat predviđena su unaprjeđenja na području jednostavnosti i pouzdanosti elektroničke komunikacije s tijelima javne uprave.

Uvođenjem novih informacijskih rješenja i e-Usluga u javnoj upravi povećat će se efikasnost poslovanja i smanjiti troškovi dostave dokumenata. To će u konačnici modernizirati postojeću praksu, čuvajući pravnu sigurnost i pouzdanost u elektroničkoj korespondenciji javne uprave s korisnicima javnih usluga.

Sljedeći korak: vozačka iskaznica na mobitelu

Hrvatski MUP i AKD zajedno s Finskom već rade na projektu implementacije digitalne putne vjerodajnice (DTC) kako bi se građanima na mobitelu omogućila i digitalna vozačka iskaznica i digitalna zdravstvena putovnica.

Izvor: MUP