DIGITALIZACIJA

Europska komisija želi provesti četiri ključna digitalna cilja

Autor Krunoslav Ćosić

Poslovanje u oblaku i umjetna inteligencija te digitalne vještine cilj su komisije

Izvor: Europska komisija

Europska komisija (EK) je detaljno opisala planove i ciljeve za jačanje svojih digitalnih ciljeva, navodeći da će njezini sljedeći koraci usredotočiti pozornost na povezano gospodarstvo i javne usluge, tehnološke vještine i mrežnu infrastrukturu diljem Europe.

U priopćenju, EK je objasnila da će politički program digitalnog desetljeća voditi europske (EU) države članice da ostvare svoje ambicije do 2030. godine, prenosi Mobile World Live. EK je istaknula četiri ključna područja:

• poboljšanje digitalnih vještina građana
• implementacija novih tehnologija uključujući oblak i AI za poduzeća
• unapređenje mrežne i podatkovne infrastrukture
• digitalizacija javnih usluga i administrativnih procesa

“Ovi ciljevi utjelovljuju ciljeve programa politike”, tvrdi EK, navodeći sigurno i konkurentno digitalno okruženje, poštene internetske poslovne prakse i pristup tehnologiji kao temeljne ambicije „starog“ kontinenta.

Kako bi to bilo moguće, Europska komisija će razviti KPI-ove za praćenje napretka u nadolazećim mjesecima. Navedeno je da se od država članica EU-a očekuje da u listopadu 2023. predaju "nacionalnu stratešku mapu puta" s detaljima politika i radnji za podršku digitalnim ciljevima.

Izvor: Europska komisija

Dodatno, EK je naglasila važnost "projekata s više zemalja" za poticanje ulaganja u digitalnu infrastrukturu koja obuhvaća tehnologije uključujući 5G i kvantno računalstvo. Europska komisija svoje prvo izvješće o digitalnom desetljeću trebala bi objaviti u lipnju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI